Egyre keresettebbek a százmilliós balatoni ingatlanok is

Visszatértek az érdeklődők a balatoni nyaralópiacra, bár a leendő tulajdonosoknak a tavalyinál is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, ha a magyar tengernél szeretnének ingatlanba fektetni. A drágulás üteme kissé alábbhagyott, de továbbra sem ritka, hogy fővárosi árat kell fizetni egyes ingatlanokért a tó környékén. (A nyitó képen: “abszolút” Balaton…)

A Balaton tehát változatlanul nagyon népszerű a magyarok körében, a főváros mellett kitüntetett helynek számít a hazai ingatlanpiacon. A pandémia éveiben télen-nyáron nagy volt az érdeklődés iránta, idén már visszatérni látszik a szezonalitás a balatoni ingatlanpiacra: március végétől még csak szállingóztak, aztán a nyár közeledtével már tömegével tértek vissza a vízpart kényelmét kereső vevőjelöltek és vásárlók.

Az ingatlanpiacra jellemző, szűkülő kínálat és a dráguló négyzetméterárak a balatoni piacon is próbatétel elé állítják az ingatlant keresőket. Az északi part – az eddigi adásvételek adatai alapján – a mostani idényben is drágább a délinél. Északon a használt ingatlanok négyzetméterára 400-800 ezer forint, ami átlagos nagyságú ház+telek esetén jó 50 millió forintos, miközben egyre gyakoribb a 200 millió forintnál drágább családi ház vagy nyaraló. A már-már elővárosnak számító Balaton-vidék felzárkózott a fővároshoz az ingatlanárak tekintetében, miáltal új építésű lakás nem található egymillió forintos négyzetméterárnál olcsóbban.

A Balaton déli partján csak valamivel olcsóbbak a használt ingatlanok. A magyar tenger fővárosának számító Siófokon – a vízparthoz közeli ingatlanokért – akár kétmillió forint feletti négyzetméterárat is hajlandóak voltak már megfizetni a vevők.

A balatoni ingatlanpiacról elmondható: a múlt évhez képest lassuló ütemben ugyan, de még mindig átlagosan 10-20 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint a járvány idején alapvetően megváltoztak a fogyasztói szokások, minden eddiginél többen szeretnének kiszabadulni a zajos, rossz levegőjű városok bezártságából. Sokszor már csütörtökön délután tele van az autópálya a Balatonra tartókkal, akik jellemzően ragaszkodnak a városi kényelmükhöz és ezért hajlandók fővárosi árakat fizetni az új építésű, vízparti lakásokért.

Nyaraló a Balaton északi partján.

Akinek nincsenek százmilliói, az 30-40 millió forinttal vág neki a nyaralóvásárlásnak, ám a tavalyinál jóval nagyobb kompromisszumot kell kötnie, hogy ne érje csalódás. Ennyi pénzért főként a vízparti településektől 3-5 kilométerrel távolabbi községekben lehet használható ingatlanhoz jutni.

A Duna House szakértőinek szerint a balatoni nyaralót keresők körében a magyar vevők vannak többségben. Továbbá: a fővárosiak mellett a tótól 150-200 kilométeres távolságra lévő városokból is érkeznek érdeklődők. A „falusi csok” meghosszabbításával a magyar családok számára még mindig nyitott a lehetőség, ha nem csak hétvégi kikapcsolódást keresnek, hanem életvitelszerűen a vidéki életet választanák.

Az viszont biztos, hogy könnyebben találnak maguknak megfelelő ingatlant elérhető áron, ha nem a tó melletti, felkapott településeken keresgélnek.

A Duna House értékesítőinek tapasztalatai alapján már a német és a holland családok sem a vízparti ingatlanok, hanem főként a belső-somogyi területeken épült, eredeti parasztházak iránt érdeklődnek, ahol nagy kert is van, és ahol megoldható a gazdálkodás is..