Egyre több vegyszert használunk – egyre óvatosabbak vagyunk

Miközben vadul takarítunk, fertőtlenítünk a környezetünkben, aközben úgy látszik a fogyasztási szokásainkat figyelők számára, hogy növekszik a gyanakvásunk és az óvatosságunk is. Mind többen fordulnak a természetes tisztítószerek, az ökomegoldások, az egészségre és a környezetre kevésbé káros anyagok felé.

Megdőlni látszik az a tévhit is, hogy ami nem károsító hatású, az nem is elég hatékony tisztítószer. Számos teszt bizonyította, hogy az ökoszerek a leghatékonyabbak, például, a mosogatáshoz.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a 2017-ben népszerűsített ötletét (figyelemmel a nemzetközi irányzatokra is) mostanra az Európai Unió Life Alapjának anyagi támogatásával megvalósult telefonos alkalmazás formájában, zsebben hordható, okos segítőként bárkinek kínálja. Csak letöltjük a telefonra, aztán mehetünk a boltba felkészülten. Nem kell a polcok között silabizálni a címkéket, egy mozdulattal leolvassuk a termék vonalkódját, és máris előttünk a termék ismertetője és besorolása. Piros, sárga vagy zöld, ami megvennénk. Egyelőre hat tisztítószer (általános tisztítók, mosogatószerek gépi és kézi, fürdőszobai tisztítók, mosószerek, valamint vécétisztítók) kategória áll rendelkezésre óriási termékválasztékkal az adatbázisban, ami ráadásul egyre bővül. Konkrét termékre név szerint is rákereshetünk az alkalmazásban, és elmenthetünk kedvenceket. Ha túl sok piros terméket mentünk a kedvenceinkhez, figyelmeztet, hogy nézzünk alaposabban körül a piacon.

Amit ígér még a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy egyre tágabb termékkört fog felölelni a nem túl távoli jövőben ez a telefonos alkalmazás, amely kézbe adja a tudást és információtárat, hogy minél többen váljunk követőivé a fenntartható és etikus fogyasztásnak, miközben a választásunkat egyszerűsítve, gyorsan tudunk vásárolni.