Eh’häusl – a világ legkisebb szállodája

Amberg légvonalban pontosan egyenlő, 50 kilométer távolságra van Nürnbergtől és Regensburgtól, a Bajor- meg a felső-pfalzi erdő ölelésében. Felső-Pfalz fővárosának is szokták mondani a kis híján ezeresztendős Amberget, amely máig hűen őrzi a késő középkori városképet. Nem messze tőle, Kastlban működik a világhírű magyar gimnázium – 1956 óta…

Vaskos bástyafalakkal övezett magja, tornyokkal, kapukkal tűzdelt falai, tekintélyes templomai mellett Németország egyik legszebb, gótikus építészeti értékeket őrző városházája is a Vils-parti településen magaslik. (A világ legkisebb szállodáján a házszám, a 8-as is a házasságot idézi: két, egymásba fonódó karikagyűrű.)

Amberg egyik jelképe a város pápaszeme: a várkastély egyik szárnya ugyanis átszeli a Vils folyót, két ív fog közre egy pillért, és a vízben mindez ódivatú szemüvegként tükröződik

De még ennél érdekesebb jellegzetessége is van Ambergnek! A világ legkisebb szállodája, bár a helyiek – szerényen – csupán Európa legkisebb vendégfogadójának nevezik. A seminargassei egyemeletes épület utcai frontja mindössze két és fél méter széles. Az Eh’häusl (neve az Ehe=házasság és a Haus=ház szóösszetételből ered) egy 1728-ból származó városi tanácsi rendeletnek köszönheti létét, hírét. A városatyák ugyanis kimondták: nem házasodhat az az ambergi legény, akinek nincs háza.

Sokan maradtak volna asszony nélkül, ha a szerelmes ember nem lenne találékony. Egy csavaros eszű fiatalember rájött, hogy (miután minden paragrafuson van egy lyuk) a szigorú rendelkezés nem írja elő, mekkora legyen a boldogító igen kimondásához szükséges ház és telek. És miután egy szerelmespárnak a legkisebb kunyhó is palota, a fiú talált egy beépítetlen telket, amelyen ráadásul csak két főfalat kellett fölhúzni, hogy tetőt rakathasson rá. Két módos polgárház között ugyanis – ki tudja, miért – nem egészen négy rőf, két és fél méter széles, önálló telkecske, foghíj tátongott. Ahhoz mindenképpen elegendő, hogy bejárata, az első emeleten pedig két ablaka legyen.

A világ legkisebb szállodáján a házszám, a 8-as is a házasságot idézi: két, egymásba fonódó karikagyűrű.  

Mihelyt egy kicsit is tehetőssé vált az első tulajdonos, eladta egy másik, ház nélküli legénynek, aki rövid idő múltán ugyancsak ezt tette… A végén már mindössze hét aranyat kellett csupán fizetni a ház rövid idejű birtoklásáért, amivel eleget tettek a legények a városi urak kikötésének. Majd’ másfélszáz esztendő múltán változtatták csak meg a házasodásra vonatkozó helyi előírást Ambergben.

Pár évvel ezelőtt teljesen szanálták az eredeti Eh’häusl-t, mert több eresztékében is megroppant (beszélik, nem bírta a nászéjszakák megpróbáltatásait…), de ugyanazon a helyen, eredeti formájában, belül viszont a kor követelményeinek megfelelően újjáépítették. Napjainkban az Eh’häusl Európa, de bizonnyal az egész világ legkisebb szállodájaként szolgál. Vendégei – hagyományosan – mindenekelőtt nászutas párok.

A négyszintes, összesen 20 négyzetméter alapterületű Hotel Amberg a város tulajdona; a szoba két személynek egy éjszakára 240 euró. Bérlője, a vendéglős dinasztiának számító Bauer család mindennel fölszerelte, amire egy nászutas párnak szüksége lehet.

A legterjedelmesebb bútordarab persze az ágy.