Elég volt a tétlenségből: Klímaválság van, lázadj!

A jövőjükért aggódó fiatalok követeltek Udvaros Dorottyával együtt klímaválasztást a Kossuth téren. Százak követeltek valódi klímacselekvést a döntéshozóktól: a Magyar Állami Operaháztól vonultak a Kossuth térre. A tüntetés végén Udvaros Dorottya vezetésével fogadalmat tettek arra is, hogy mindent elkövetnek azért, hogy a 2022-i országgyűlési választásokon induló jelöltek komolyan vegyék a klíma- és ökológiai válság megoldását. (A nyitó képet Járdány Bence / Greenpeace készítette.)

Két év után ma újra klímasztrájk volt Budapest utcáin, egy időben a világ 92 országának több mint 1500 helyszínén zajló globális klímatüntetéssel. A Greta Thunberg pénteki tüntetései nyomán elindult Fridays For Future Magyarország mozgalom, és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a „Klímaválság van, lázadj!” üzenettel vonultak az utcára. A klímasztrájkhoz a Greenpeace Magyarország mellett sok száz fiatal csatlakozott, hogy üzenjen a magyar döntéshozóknak: elég volt a tétlenségből. 
 
A tüntetést Udvaros Dorottya színművésznő, a Greenpeace nagykövete zárta, aki szerint hatalmas feladat és felelősség vár azokra, akik Magyarországot vezetni fogják a következő években, ha csökkenteni akarjuk a károkat és alkalmazkodni akarunk a klíma- és környezeti válság súlyosbodásával ránk váró, ma még elképzelhetetlen változásokhoz. 

A választás jövőre klímaválasztás lesz. Hiszen a klímatudósok szerint 2030-ig maradt időnk cselekedni, ha túl akarjuk élni a 21. századot, és a következő kormány ennek az időszaknak minimum felében fog kormányozni. Tudjuk jól, hogy a politikusok csak akkor fogják komolyan venni a környezeti válság problémáját, ha azt látják, hogy mi, szavazók ezt várjuk el tőlük. Nyilvánítsuk tehát ki, hogy ezt várjuk tőlük, pontosan ezt” – mondta Udvaros Dorottya. 

A Greenpeace a napokban alapos elemzést adott ki, amelyben értékelte a választáson induló miniszterelnök-jelöltek zöld programjait, hogy ezzel segítse a választók döntését. Értékelésében a szervezet azt állapította meg, hogy a miniszterelnök-jelöltek eddigi vállalásai és nyilvánosságra hozott programjai nem elegendőek ahhoz, hogy enyhíteni tudjuk a klíma- és ökológiai válságot. A szervezet ezért a jövő évi országos választáson induló minden párttól és miniszterelnök-jelölttől az eddigieknél jóval ambiciózusabb és konkrétabb zöldprogramot vár. 

Miközben rémületes tempóban pusztul az élővilág, az idei nyár a hőhullámokkal, az aszályokkal, az erdőtüzekkel, a súlyos viharokkal, villámárvizekkel világosan megmutatta, hogy mekkora bajban vagyunk, és hova juthatunk, ha nem cselekszünk azonnal. Elsősorban a vezetők feladata és felelőssége, hogy legyen tiszta föld, víz, levegő – számunkra és gyermekeink, unokáink számára. Egy hatalmon lévő vagy kormányra készülő politikus ezért bátran élére kell álljon a klíma- és ökológiai válság elleni harcnak” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse. 

A zöldszervezet azt ígéri, hogy a választásokig folyamatosan nyomon követi, értékeli és számonkéri a jelöltek zöld vállalásait, megszólalásait és politikai döntéseit, hogy ezzel is segítsen a választóknak tudatosan, jól informáltan dönteni az országos választásokon, és elérje, hogy 2022-től olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely érdemben cselekszik a természet és az éghajlat megóvásáért.