Bocsánatot kérni jó

(Szerző: Selmeci János) Nem, nem rombolja szét az összefogást, ha a pártok nem támogatnak antiszemita vagy korrupt jelölteket. Sőt. (A nyitó kép forrása: karrierebibel.de)

Önök emlékeznek, amikor Orbán Viktor elismerte felelősségét, és elnézést kért azoktól, akiknek ártott a Fidesz politikája? Nyilván nem, hiszen ilyen nem történt, de hát sokan vagyunk, akik nem is szavazunk Orbán Viktorra, a többi között ezért sem.

Néhány napja egy ellenzéki miniszterelnök-jelölt jelöttel készült interjúban több ponton is felvetődött, hogy bizonyos káros folyamatokért akár ő is felelős lehet. Nagyon vártam, mikor mondja ki, hogy elnézést, igen, talán akkor és ott hibáztam, ezt most már másként csinálnám, de hát nem mondta. Persze ha mondja, akkor lehet, hogy valamelyik riválisa fizetett hirdetésben hirdette volna, hogy XY elismerte felelősségét, meg is értem, hogy ezt el akarta kerülni, pedig nem biztos, hogy el kell. A magyar politikából nekem hiányzik az őszinteség.

Az, hogy az ellenzéki előválasztás rendszere az első hétvégén összeomlott, részben biztosan a lebonyolító pártok hibája. Ők mondták, hogy Kína, aztán azt, hogy Orbán Viktor, de a közös közleményből kimaradt, hogy: bocsánat. Tegyük hozzá, volt néhány politikus, aki elnézést kért a választóktól, és egészen biztos vagyok benne, hogy egyiknek sincs azóta kevesebb szavazója.

Ha valaki vállalhatatlan, bántó dolgot mond a parlamentben, nyugodtan bocsánatot kérhet azoktól, akiket megbántott, ha pedig nem teszi, a szövetségesei is megkérhetik erre, ettől nem lesznek kevésbé szövetségesek. Ha valakit náci karlendítésen kapnak, attól nyugodtan meg lehet vonni a támogatást, nem lesz ettől kevésbé erős a szövetség, sőt.

Ha egy párt egyébként is korruptnak látszó jelöltet támogatott, aki utólag még a korábbinál is korruptabbnak látszik, akkor bátran mondhatják azt, hogy bocsánat, hibáztunk.

Ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, az biztosan nem azért lesz, mert az ellenzék nem vállalta a vállalhatatlant a kormányzásért.