Elegük van az embereknek a stadionépítésből

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 49. között, 1008 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a hazai sport és finanszírozásának egyes kérdéseit. Tízből nyolc megkérdezett nem ért egyet azzal, hogy az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont még a Fidesz-szavazók körében is majd’ kétharmados többségben van ez a vélemény.

A válaszadók mindössze 7 százaléka tartja jónak a tao-támogatás jelenlegi rendszerét, azonban tízből kilenc megkérdezett jónak látja, ha a sport mellett az oktatást vagy az egészségügyet is támogathatnák a cégek. A látványsportok kiemelt támogatásával a megkérdezettek mindössze ötöde ért egyet, kétharmada szívesebben látná más sportágak támogatását is. A futball kiemelt támogatásával még kevesebben, tíz megkérdezettből egy ért egyet. A megkérdezettek háromnegyede szerint nem javult a magyar labdarúgás színvonala, a múlt évek állami támogatásának ellenére. A múlt években mértekhez képest nem növekedett a focimeccsekre járók aránya. A megkérdezettek ötöde említette, hogy járt bármilyen hazai focimeccsen.

Tízből nyolc megkérdezett (79 százalék) nem ért egyet azzal, hogy az első- és másodosztályú focicsapatok adóforintokból kapnak új, vagy felújított stadiont. Mindössze 16 százaléknyi válaszadó nyilatkozott úgy, hogy ezzel egyetért. Legkevésbé az MSZP- és a Jobbik-szavazok értenek egyet ezzel a gyakorlattal (96 és 95 százalék), de még a Fidesz-szavazók körében is majd’ kétharmados (60 százalék) többségben van ez a vélemény.

A válaszadók mindössze 7 százaléka tartja jónak a tao-támogatás jelenlegi rendszerét. A Fidesz-szavazóknak is mindössze 15 százaléka gondolja így, de az MSZP- és a Jobbik-szavazók körében senki nem volt, aki ekképpen nyilatkozott volna.

Azonban tízből kilenc megkérdezett (89 százalék) jónak látja, ha a sport mellett az oktatást vagy az egészségügyet is támogathatnák a cégek ebben a rendszerben. Tízből nyolc Fidesz szavazó (80 százalék) is így gondolkodik, de a többi pártok szavazói körében, és a bizonytalanok esetében is 90 százalék felett van az elképzelés támogatottsága.

A látványsportok kiemelt támogatásával a megkérdezettek mindössze ötöde ért egyet, kétharmaduk (65 százalék) szívesebben látná más sportágak támogatását is.

Az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben, leginkább a Jobbik-szavazók, és a rendszeresen sportolók vennék szívesen a támogatási rendszer más sportágakra való kiterjesztését (79, illetve 76 százalék).

A futball kiemelt támogatásával tíz megkérdezettből egy ért egyet. A többi válaszadó vagy a tao-támogatási rendszer egészével, vagy a látványsportok támogatásával, vagy a foci kiemelt támogatásával nem ért egyet. Az összes vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben.

A megkérdezettek csaknem háromnegyede (72 százalék) szerint nem javult a magyar labdarúgás színvonala amúlt évek állami támogatásának ellenére. Ebben a kérdésben is hasonlóan gondolkodik minden vizsgált társadalmi csoport: leginkább az MSZP-, a Jobbik-szavazók, és azok gondolják így, akik járnak sporteseményre (89, 86, és 81 százalék).

Legkevésbé a Fidesz-szavazók körében van jelen az a vélemény, hogy a hazai labdarúgás színvonala nem javult, de ott is egyértelmű többségben van (55 százalék, 27 ellenében).

A múlt években mértekhez képest nem növekedett a focimeccsekre járók aránya. A megkérdezettek ötöde említette, hogy az elmúlt két évben járt bármilyen hazai focimeccsen. Leginkább a férfiak, a 30 év alattiak, és az érettségizettek járnak meccsre (27, 37, és 28 százalék).

Ezen kutatás eredményeiről további részletek a szombaton megjelent Vasárnapi Hírekben találhatók.