Élelmiszer-biztonság: a nyártól tilos az E171

Az Európai Bizottság ma betiltotta a titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként (E171) történő használatát. A tilalom féléves átmeneti időszakot követően lép majd életbe. Ez azt jelenti, hogy az idén nyártól a gyártók már nem adhatnak hozzá titán-dioxidot az általuk előállított élelmiszer-termékekhez. (Árvíz Brazíliában; a nyitó kép forrása: n-tv.de)

A tagállamok egyhangúlag támogatták a Bizottság tavaly nyáron előterjesztett javaslatát, mely az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) tudományos szakvéleményén alapult.

Az EFSA ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid a továbbiakban már nem tekinthető biztonságosnak ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják.
 

Szükséghelyzeti EU-támogatás brazil árvízkárosultaknak

 Az Európai Bizottság egymillió euró sürgősségi segélyt különített el azzal a céllal, hogy segítsen Brazíliának megbirkózni az országot sújtó áradások következményeivel. Az utóbbi két hónap heves esőzései miatt katasztrofális helyzet alakult ki brazil településeken, különösen Bahia és Minas Gerais szövetségi államban: sokan meghaltak, számtalan ház és iskola semmisült meg, és az infrastruktúrában is óriási károk keletkeztek. Az uniós támogatás az élelmiszerek, ivóvíz és háztartási cikkek beszerzését, valamint a hajléktalanná vált emberek elszállásolását finanszírozza.

A humanitárius segítségnyújtásban részt vevő partnerek is segítő kezet nyújtanak: egészségügyi ellátást biztosítanak a lakosság részére, hogy csökkentsék a járványok kitörésének kockázatát.