Életed a tét: mától szívritmushét

Világszerte hagyományosan június első hetében tartják a szívritmus hetét, amely a szívritmuszavarokra, az okaira és kockázataira hívja fel a figyelmet. (Kép: scinex.de)

Az idei hét mottója: „Ellenőrizd a szívritmusodat!” A szívritmus most kezdődő hetét a szervezők a minap elhunyt kiváló színész, Sir Roger Moore emlékének is ajánlják, aki szívritmuszavarának felfedezése óta számos alkalommal támogatta a szívbetegségekkel kapcsolatos felvilágosító kampányokat.

A normálisan működő szív az alapja az általános egészségnek, az egészséges életvitel lehetőségének. A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek, évente több mint 17 millió ember halálát okozzák a világon. A legtöbb ember a szív egészségét kockáztató életet él. Éppen ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk a szívünk állapotával, és azzal, hogy milyen módon tudjuk csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, a következmények súlyosságát.

A szívbetegségek egyik legfőbb jele a szívritmuszavar (aritmia), vagyis a szív szabálytalan verése. A szabálytalan szívverésnek számos oka lehet, különböző lehet az időtartama és az intenzitása is. Egy egészséges embernél egy néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart, vagy gyakran visszatér, akkor az akár súlyosabb betegségre is utalhat.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szívritmuszavaruk van, így az őket fenyegető kockázatokról sem tudnak – és a kockázatok elkerüléséért sem tesznek semmit. A szívritmus idei hete világszerte a nem diagnosztizált szívritmuszavar veszélyeire szeretné felhívni a figyelmet.

A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció: a szív nem ritmusosan húzódik össze, és ezt a legtöbb esetben a pulzus mérésekor is lehet érezni. A szívpitvar rendszertelen összehúzódása miatt a vér áramlása is eltér a normálistól, egy része visszamaradhat a pitvarokban, ott megalvadhat, és vérrög képződhet. A vérrög a véráramba jutva érelzáródást okozhat, az agyban pedig szélütést. A pitvarfibrilláció mintegy ötszörösére növeli a kockázatot: évente mintegy hárommillió embert sújt a sztrók pitvarfibrilláció következtében.

A stroke kockázatának csökkentése végett is fontos az esetleges szívritmuszavar felismerése; ha bárki erre utaló jeleket észlel, nyomban forduljon orvoshoz. A pitvarfibrilláció gyógyításának fő célja a sztrók megelőzése: ma már léteznek olyan korszerű készítmények, amelyek látványosan csökkentik a tragikus fejlemény kockázatát. A rendszeres pulzusméréssel a még azok is felismerhetik a szívritmuszavar kockázatát, és megelőzhetik a bajt, akiket mindaddig nem vizsgáltak ebből a célból. Ekként megadatik neki a lehetőség, hogy gyanú vagy panasz esetén azonnal orvoshoz forduljon.