Új Trump-pánik?

Az alábbi kérdéseket címzettként kaptam, szerzője egy sokat látott magyar külpolitikus. „Nem értem, hogy miért csinálja mindenki a pánikot? Komolyan úgy gondolják, hogy ha Trump újból beköltöznék a Fehér Házba, akkor jobban fenyegetne a termonukleáris világháború veszélye, mint a klasszikus hidegháború idején vagy most? Talán csak én lennék ilyen naiv?” (A nyitó kép forrása: The Verge.)

A közös gondolkodás jegyében röpítem tovább – töprenkedve…

Pánik? Én bizonytalanságnak hívom, amit magamban érzek.

Trump személyisége, politikába lépésének gazdasági és társadalmi bázisa, a hatalomba jutása majd saját maga által dicstelenné tett távozása – ráadásul a világ minden értelemben még mindig legerősebb országa élén – nem hasonlítható senkihez.

Szerintem pedig építő politikus akart lenni: de üzletemberként próbált építkezni, és ilyen módszerekkel, világméretű üzleti vállalkozásként kezelte Amerikát és a világot is. Ebből már rövid távon is számtalan várható és előre beláthatatlan konfliktus támadt.

Az pedig felmérhetetlenül nagy történelmi baj: nem tudta, most még kevésbé tudhatja, mivé formálódik vele és ellene az ellentmondások, érdek- és értékellentétek talán sohasem látott tömegével szembesült világ, együtt, földrészenként, az egyes kontinenseken belül és immár az USA-ban is.

Egy olyan kis ország, mint Magyarország sem tudja igazában, mi legyen, mi lehet az útja. És Oroszország, Európa (Merkel után és nélküle) tudja? Talán még a kínaiak a legbiztosabbak, ők az elsők között felismerték, hogy miként hasznosítható Trump „cégvezetői programja” a működő kínai társadalmi-politikai modell javára.

Kutakodom a történelemben, de ilyen típusú politikai figurával, mint Trump – még nem találkoztam. Tőle és a hozzá hasonlóktól viszont ma féltem a világ jövőjét…