Életmentő készülékek bécsi telefonfülkékben

Bécs városa, a Puls Egyesület, valamint az A1 és a Gewista vállat közösen lép fel a hirtelen szívmegállásból eredő halálesetek számának csökkentéséért. A négyek tíz bécsi telefonfülkét defibrillátorral szereltek fel. A cél az, hogy a túlélési esély 20 százalékról 70 százalékra növekedjék. (A nyitó képen az akció kezdeményezői © C.Jobst/PID)

„Közös célunk, hogy Bécset biztonságos várossá tegyük, ami a szívmegállást illeti” – jelentette ki Michael Ludwig polgármester. Az utóbbi hét évben sokat tettünk azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék az osztrák fővárosban a hirtelen szívmegállás miatt elhunytak számát. Bécs és a hirtelen szívhalál ellen harcoló Puls Egyesület, valamint a vezető osztrák távközlési vállalat, az A1 és az egyik nagy bécsi hirdetőcég, a Gewista közös, hosszú távú terve is ezt hivatott segíteni.

Egyelőre tíz fővárosi telefonfülkét szereltek fel nem szakemberek által is könnyen használható defibrillátorokkal, hogy a mentők értesítésével egyidejűleg meglehessen kezdeni az életmentést. Az ilyen fülkék közelében jól látható zöld táblák jelzik a defibrillátorokhoz vezető utat, és hogy mennyi időbe telik odaérni, például1 perc 45 másodperc stb. A telefonfülkékben egyértelmű ábrák is segítik az életmentési műveletet. Szívmegállás esetén az azonnali beavatkozás rendkívül fontos, a beteg túlélési esélyei ugyanis percenként tíz százalékkal csökkennek, a harmadik perc után pedig már az agykárosodás vissza nem fordítható tünetei mutatkoznak.

Városszerte egyébként több mint ezer nyilvános defibrillátor található Bécsben. Minden hivatalban van ilyen készülék, illetve a legtöbb rendőrségi, tűzoltó és bevetési gépjármű is rendelkezik újraélesztő készülékkel és a kezelésére kiképzett személyzettel is.

Az életmentő eszközök használatához a Bécsi Orvosi Egyetem, a MedUni Wien adott segítséget. A közeli jövőben folytatják a telefonfülkék ellátását defibillátorral.