ELEVEN Ősz Budapesten – Finnország a Bartók bulváron

Hagyomány, hogy szeptember végén megrendezik az ELEVEN Ősz eseménysorozatot Budapesten, a XI. kerületben, a Bartók Béla úton, a Bartók boulevard-on amikor is egy-egy ország kultúrájával, népszokásaival, gasztronómiájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A finn nagykövet Petri Tuomi-Nikula és Faur Zsófia

Ezen a hétvégén, szeptember 22–24. között három napra beköltözik Finnország a Bartók Béla Boulevard-ra, amikor is mobilszauna, mölkky és rengeteg finn dizájntermék érkezik Újbuda, sőt Budapest kulturális főutcájába. Az észak-európai ízek szerelmesei is örülhetnek: lazaclevest, finn desszerteket, kávékülönlegességeket és nemzeti ételeket is lehet kóstolni az ELEVEN Ősz idején.

Különösen aktuális az idén északi rokonaink, a finnek jelenléte, ugyanis az ország most ünnepli államiságának 100. évfordulóját – tudtuk meg Petri Tuomi-Nikulától, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövetétől. A mostani utcafesztivál jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk a finn specialitásokkal, s a hétköznapi szokásokkal. Így például az 5,5 milliós Finnországban 3 millió szauna van. Ezért is hoztak egy mobil szaunát, amelyet bárki kipróbálhat a budai Gárdonyi Géza téren.

Matti, azaz a finn Mátyás, a rendezvény cégére.

Mivel a finnek nem jeleskednek a fociban, ezért olyan sportokat találtak ki, mint például a floorball, amelynek világ bajnokságait a svédekkel felváltva nyerik meg. A hétvégi rendezvény jó alkalom megismerni e sport jellegzetességeit, ugyanis finn–magyar floorball meccs lesz a Móricz Zsigmond téren. A magyar csapatot egy jeles finn sportoló, a nagykövetség gondnoka edzi. Arra is fény derül, miként kell a finnek nemzeti sportját, a mölkkyt játszani.

Finnország jubileuma, a nemzeteink közötti hasonlóságok, no meg a nagykövetség közelsége is mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy most együtt ünnepelhessünk  – mondta Faur Zsófi, a szervező Kulturális Tizenegy Egyesület elnöke.

A sokak által ismert és kedvelt finn dizájncég, a Marimekko termékeit a Hadik Kávéházban, Jussi Puikkonen szaunafotóit pedig a szemközti Szatyor Art Space-ben lehet megtekinteni. Ugyanakkor a Bartók Béla úton autentikus finn dizájner tárgyakkal is lehet majd találkozni – vásárolni és megnyerni is lehet őket. A finn dizájnt és az alkotást gyerekek is kipróbálhatják a különféle foglalkozásokon, de finn filmvetítések és mesék is lesznek kicsiknek és nagyobbaknak (pl. a Pagonyban, a K.A.S. Galériában és a Tranzitban is).

Aki a gasztronómiát jobban kedveli, az finn házi süteményeket és ételeket is kóstolhat a Szent Gellért tértől egészen a Feneketlen-tóig, de a Keletbe egy igazi finn kávéra is be lehet majd ülni a három nap alatt – ott egy finn novella is jár majd a kávék mellé.

A finn floorball kellékei.

A közterek is finn hangulatba öltöznek az ELEVEN Ősz idejére. Egy finn kórus a Bartók Béla út több pontján is fellép majd, a La Nube fagyizója előtti téren pedig finn kortárs táncot tanulhatunk.

Izgalmasnak ígérkezik a Nokia-telefonok kiállítása, ahol a legősibb darabokból is láthatunk a La Nube-ban. Az 1 porta program keretében 7 helyszínen 7 különböző autentikus finn tárgyat állítanak majd ki a szervezők, amelyek közül egyet meg is nyerhetnek látogatók.

Matti, azaz Mátyás, a fesztivál logója, amely gyakori név Finnországban mindenkit szeretettel vár.

Az élénk finn–magyar kulturális kapcsolatokra tekintettel érdemes előre bejegyezni a naptárba a december 3-ra tervezett ünnepi hangversenyt a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahová  mindkét ország parlamentjének elnöke is hivatalos.