Elképesztő: jó 2,5-szeresét költik a Semjén-mániára, mint a nemzeti parkokra

Vadászati kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyeztek Greenpeace-aktivisták a kiállítás egyik plakátja elé Budapesten. Az akcióval az arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, a költségvetése sokszorosa annak, mint amennyit egy év alatt az állam a valódi természetvédelemre, például a nemzeti parkok fenntartására költ. (Nyitó kép: Járdány Bence / Greenpeace felvétele.)

Egy hatalmas, „Vadászati kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratú molinót helyeztek el ma reggel Greenpeace-aktivisták a kiállítás egyik plakátja elé a budapesti Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán. 

Az aktivisták szerint az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt rendezvény abszurd szimbóluma annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén. Miközben természetvédelemnek álcáznak egy vadászati kiállítást, amelyet még a vadászati szakma egy része sem támogat, 2011 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket alárendelték egy olyan agrárminisztériumnak, amely rendre figyelmen kívül hagyja a természetvédelem érdekeit. Strandbővítésnek hívják a Fertőn közpénzből zajló gigarombolást: 60 hektárnyi nemzeti parki területet betonoznak le, és beépítésekkel, nagyberuházásokkal tönkreteszik folyóink ártereit, tavaink partjait. 

„A vadászati világkiállításra 17 000 millió forint közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit az idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.