Emberhez méltó lakónegyedet alakítanak ki Bécsben

A Barcelonából ismert szuperblokk mintájára Supergrätzlt (a Grätzl jellegzetes bécsi fogalom, lakótömb-közösséget, alkerületet jelent magyarul) hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben. E tömbben csillapítják az autóforgalmat és mindenekelőtt a gyalogosokra, valamint biciklisekre alakítják a közlekedést. Az átlagosnál kellemesebb klímáért pedig amit csak lehet, mindent beültetnek fával, bokorra, virággal a házak között. (A képhez: itt lesz Bécs első legemberibb, legjobb környezetű lakónegyede © MA19 / MA41 / Stadt Wien)

Hamarosan csak az ott lakók, a különböző mentőegységek és a szemétszállítók hajthatnak majd be Bécsben a Gudrunstraße–Leebgasse–Quellenstraße–Neilreichgasse által határolt területre. Ott alakítják ki ugyanis az osztrák főváros első szuperblokkját, melyet bécsiesen Supergrätzlnek neveznek. Ehhez a barcelonai szuperblokk koncepcióját gondolták újra. Az átalakítások célja, hogy az ott lakókat különösen kellemes lakókörnyezet fogadja: sok növénnyel, árnyékolási és hűsítési megoldásokkal ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait, csillapítják a forgalmat a több háztömbre kiterjedő területen.

A kísérlethez azért esett a választás erre a városrészre, mert a sűrűn beépített terület nyaranta csak úgy „izzik” a forróságtól, ráadásul nagyon sokan laknak itt, így mostaninál több szabad területre van szükség. Ezenkívül a közlekedésbiztonságot is javítani szeretnék a közel működő számos iskola és óvoda miatt. A cél, hogy a gyerekek egyedül, teljes biztonságban sétálhassanak vagy biciklizhessenek el az iskolába.

A kísérletbe a lakosságot is bevonják, a részleteket velük együtt szeretnék kidolgozni. Az első tájékoztató rendezvények az ősszel lesznek, a próbaidőszak a jövő nyáron kezdődik.