Megállós novellapályázat: értékes gondolatok a reményről és kiútkeresésről

Megvannak a JCDecaux novellapályázatának a nyertesei, akiknek alkotásai rövidesen a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek olvashatók országszerte. Az Álljon meg egy novellára! irodalmi verseny – a járvány miatti kényszerszünet után – az idén új lendületet kapott. (A nyitó képen: Vecsei H. Miklós Junior Príma-díjas színművész, Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatója, Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese és Grecsó Krisztián író.)

Évről évre novellák ezrei érkeznek a JCDecaux immár hagyományosnak mondható novellapályázatára. Az alkotók lelkesedését a koronavírus-járvány sem törte meg: az idén több mint háromezer írás közül választotta ki a zsűri a 20 legjobbat, amik most először nemcsak a megállók plakátfelületein, hanem YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek.

A múlt évekhez hasonlóan sok pályázat szólt a szerelemről, a szülő–gyermek-kapcsolatról és a személyes útkeresésről; rengetegen írtak járványélményeikről is. A bíráló közösség elnöke az idén is a József-Attila díjas Grecsó Krisztián volt.

Az első díjat és a 300 ezer forint jutalmat a „Ha marad valami utánam” című novella szerzője, F. Tóth Gergely nyerte, aki néhány évvel ezelőtt kezdett el írni prózát, verset egyaránt. A második helyért járó 200 ezer forintot az „Első ajtó” című írásnak ítélte a zsűri, szerzője Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Redelle, aki 4 lány édesanyjaként, a szabad idejében újságíróként, bloggerként tevékenykedik. Harmadik helyen végzett Török Ábel alkotása, a „Szemem színei”; ő az ELTE klasszika-filológia szakos hallgatója.

A Telekom az idén különdíjat is alapított: a MagentaKraft mentorprogramja Párkányi Kornéliát karolta fel, akinek Online című novellájában egy autista kisfiú online oktatásra való átállásának megható története rajzolódik ki. A JCDecaux az idén is szavazásra buzdítja az utazó- és az olvasóközönséget a pályázat weboldalán. Itt bárki szavazhat egyéni kedvencre a zsűri által 20 legjobbnak ítélt novella közül, hogy a legtöbb voksot gyűjtő novella szerzője legyen a közönségdíjas.