Építészeti nívódíj: családi ház, lakópark, gimnázium

Egy debreceni családi ház, a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark, valamint a szentendrei Ferences Gimnázium új épületszárnya nyerte az osztrák Wienerberger építőanyaggyártó cég magyar leányvállalatának idei évi építészeti nívódíját.

Új építésű ingatlanok, újító megoldások és rekonstrukciós épületek kategóriákban választották meg 2020 építészeti nívódíjas épületeit a Wienerberger cég által kiírt pályázaton. A megmérettetésben 2016–19 között átadott épületek vehettek részt. Az elismeréseket ma adták át a győzteseknek Budapesten.

Az újépítésű ingatlanok kategóriában a mátészalkai Nagy Béla által tervezett debreceni családi ház kapta az elismerést. A zsűri az egyszerűséget és a funkcionalitást emelte ki, a tökéletes területhasználat mellett külön méltatta az ökonomikus szemléletet.  

Az innovációs díjat a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark érdemelte ki; tervezője a Hajnal Építésziroda. A bírálók véleménye: a lakópark ikonikus zöld homlokzatával vonzza a tekintetet, műszaki, szakmai megoldásával olyan minőségi szintet képvisel, ami kiemelkedő és méltó példája lehet a jövő épületeinek.

A Szentendrei Ferences Gimnázium hetven éve működik a városban, ám egy ideje már nem tudta megfelelően kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Ezért új épületszárnnyal kellett bővíteni. A Golda János, Híves Melinda, Mészáros Erzsébet által tervezett épületegyüttes két belső udvart fog közre. Az épületrész a többi között rendházi lakásokat, közösségi és kiszolgáló helyiségeket foglal magába, és olyan kiemelkedő módon épült meg, hogy a rekonstrukciós díj kategóriában első díjat kapott.  

A zsűri további három okleveles elismerést is kiosztott egy szentendrei lakóépület (Bársony István), a pécsi református iskola (Kokas és Társa Tervező Kft.) és a kaposvári informatikai képzőközpont (Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft.) tervezőinek.