Építőipari drágulás: a Versenyhivatal megértő – kormány iránt

A Gazdasági Versenyhivatal megérti, hogy a kormány is kiemelten kezeli az építőipari alapanyagok drasztikus áremelkedésének kérdését. A versenyhatóság a fogyasztók érdekeit szem előtt tartva, alaposan kivizsgál minden jelzést, amely jogsértésre utalhat a piacon.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke is részt vett a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs múlt pénteki ülésén, ahol egyebek között napirenden voltak a kormány intézkedési javaslatai az építőipari alapanyagár-robbanás kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter által vezetett testület ajánlásait ezen a héten tárgyalhatja a kormány.

A Versenyhivatal elnöke a többi között kijelentette: a drágulás sok családot érint; a hatóság minden szakmai támogatást megad a probléma mihamarabbi megoldásához; folyamatosan figyeli a piacot, mert a vevők és építkezők kiszolgáltatottak, „vadnyugati” állapotok vannak. Az építőanyag kereskedőknek kellene versenyezniük a vevőkért, nem pedig fordítva. Elfogadhatatlan, hogy egyes tüzépek nem tüntetik fel átláthatóan a listaáraikat, miközben a teljes vételárat előre elkérik, ráadásul készpénzben. A vevői reklamáció lehetősége minimális, a minőségi kifogásokat rosszul kezelik, a hibás termékek cseréje ellehetetlenült. Sürgős beavatkozásokra van szükség, mert belátható időn belül a piac nem fogja magát korrigálni.

A hatóság szakembereiből nemrég külön munkacsoport alakult a piacról érkező, kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszok és jelzések elemzésére, hogy a Versenyhivatal a lehető leggyorsabban megkezdhesse a feltételezhető jogsértések kivizsgálását az építőiparban.

Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a Gazdasági Versenyhivatalhoz az építőiparral kapcsolatban, aggályos jelenségekre hívja fel a figyelmet. A GVH május végén a témában piaci konzultációt kezdeményezett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével, ezt követően külön vizsgálói csoportot hozott létre a drasztikus építőipari alapanyag-áremelkedés okainak feltárására.

Emellett folyamatban van a hazai cementpiac három nagy szereplőjével szemben 2020. októberében gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárás is.