Népszerű a biciklizés – túl kevés a kerékpárparkoló Bécsben

A koronavírus-járvány miatt annyian váltottak biciklire Bécsben, hogy túl kevés a városszerte rendelkezésre álló több mint 50 700 kerékpárparkoló. Számítások szerint azonnal további 17 000 kerékpártárolóra lenne szükség. A város évente átlagosan 2000-3000 biciklitárolót telepít a közterületekre. (A nyitó képen: egyre többen bicikliznek Bécsben © PID / Schaub-Walzer)

Tavaly 9,2 millió biciklis haladt át a bécsi kerékpáros forgalomszámlálók előtt, nyolcadával több, mint 2019-ben. A rekord oka a koronavírus-járvány.

A kerékpárosok számának növekedésével ugyanakkor nehezen tart lépést az új kerékpártárolók kapacitása, noha Bécs évente átlagosan két-háromezer bicikliparkolót létesít. Jelenleg 50 747 kerékpár számára elegendő tároló van az osztrák fővárosban. Csakhogy a „Platz für Wien” nevű kezdeményezés szerint további 17 ezerre lenne szükség. Sőt, ha a város tartja a STEP 2025 városfejlesztési tervben megjelölt mobilitási célszámait, akkor 2030-ra további 72 ezer kerékpárparkolót kell telepíteni. Holott Bécsben 2010-hez képest már így is csaknem megduplázták a biciklik számára rendelkezésre álló parkolóhelyeket. Ráadásul a Bécsi Építési Törvény 2018-i módosítása társasházak esetén lakásonként minden 30 négyzetméter hasznos alapterületre legalább egy kerékpártároló létesítését írja elő.

A támasztókeretek kihelyezése előtt a város egyeztet a kerületek vezetőivel, akik nem mindig örülnek a fejlesztéseknek. A kerékpártárolók létesítése ugyanis rendszerint gépkocsi-parkolóhelyek elvesztésével jár. Egy parkolóhelyre egyébként öt támasztókeret fér, ahova összesen tíz bicikli fér el.

A „Platz für Wien” kezdeményezés egyébként e konfliktusnak a feloldására javasolja: nem parkolók helyén, hanem útkereszteződések közvetlen közelében kellene létrehozni az új kerékpártárolókat. A támasztókeretek ugyanis alacsonyak és így nem lógnak be a kereszteződésbe érkező autósok látóterébe.

Kathrin Ivancsits, a Bécsi Mobilitási Ügynökség szóvivője azt is elmondta: előfordul ugyan, hogy építkezés miatt le kell szerelni egy-egy kerékpártárolót, de a munkák befejezése után ezeket rendszerint vissza is helyezik.