Okos energiahasználat: 10 millió euróval támogatja a kisvállalkozásokat Bécs

Összesen tízmillió eurós támogatási alapot hoz létre az osztrák főváros, hogy segíteni tudja a kisvállalkozások terveinek megvalósítását, amikkel az eddiginél hatékonyabban használhatják föl az energiákat. Szigetelés, a meglévőbél jobb fűtési rendszer, gazdaságosabb termelés – mindennel lehet pályázni. (Tízmillió euróval támogatja a kisvállalkozások energiahatékonyságot javító beruházásait Bécs © PID / Votava)

Akárcsak a magyar, a bécsi kisvállalkozásoknak is nagy teher mindkettő: az elszálló energiaárak és az infláció. Ezért az osztrák főváros most új támogatási alapot hozott létre, hogy ily módon segítse őket a fenntartható, az energiát hatékonyan hasznosító termelési folyamatokra való átállásban.

A kisvállalkozásokat támogató alap keretösszege tízmillió euró, egy-egy pályázó legföljebb 20 ezer euró támogatást kaphat, ami nem lehet több a teljes beruházás 60 százalékánál. A 2023. február 1-jén kezdődő támogatásra legfeljebb 50 főt foglalkoztató bécsi kisvállalkozások pályázhatnak. Mivel a „kicsik” tevékenységi köre is rendkívül sokrétű, így nagyon sokféle tervvel lehet pályázni. A termelési folyamatok a logisztika energiatakarékos átalakítását éppúgy finanszírozzák, mint a szigetelés javítását vagy a fűtési rendszer korszerűsítését. Még a kiemelkedően takarékos módon működő hűtő-/fagyasztószekrények beszerzésére is kérhető támogatás.

A pályázatot a Bécsi Gazdasági Ügynökség bonyolítja le; sajátossága, hogy először pályázni kell, a megvalósítással pedig érdemes megvárni az elbírálást. „A bécsi kisvállalkozások megerősödve léptek ki a pandémia miatt kialakult helyzetből, most azonban óriási kihívás a számukra az áremelkedés, főként pedig az energiaárak zsebbe vágó emelkedése. Ezért a kisvállalkozásokat – versenyképeségüket segítendő, energiafogyasztásukat csökkentendő – tízmillió euróval segítjük” – mondta el Peter Hanke gazdasági ügyekért felelős városi tanácsnok az új támogatási alap bevezetése alkalmából.