EPP, zárjátok már ki Orbánt!

A Nagy Honvédő Háború veteránjainak visszaemlékezései szerint a fasiszták oldalán harcolt magyar katonák nem voltak kevésbé kegyetlenek a németeknél – írja a Russzkaja Szemerka történelemrovata, hivatkozva Szergej Satilovaltábornagy Voronyezsnél készült jelentésére.

Az 1942-i keltezésű feljegyzésben „mágyári” néven emlegeti azokat, akik a helyi lakosokkal szemben épp olyan kegyetlenül bántak, mint a hadifoglyokkal. A szerencsével határos módon megmenekült szemtanúk feljegyzéseit összegezve a legkegyetlenebb kínzásokat és kivégzési formákat nem részleteznénk, de a három helyről összegyűjtöttek egyike a Kurszk térségbeli csernyánszki járásban történteket mondja el. Loptak, raboltak, nőket erőszakoltak meg; a gyerekeket és öregeket sem kímélték, lemészárolták, erdőbe kergették a lakosságot, felgyújtottak egész falvakat. Volt, hogy krumpliföldön árokban élve égették meg a helybélieket.

Új szintre emelte Orbán Viktor a Magyarország feletti ellenőrzést – véli Zeljko Jovanovic, a Nyitott Társadalom Alapítvány Roma Kezdeményezések Irodájának az igazgatója a Politicoban megjelent véleménycikkben. A gyöngyöspatai szegregáció miatt megítélt pénzügyi kompenzáció letiltása kapcsán a szerző megállapítja, hogy az eddigi („hagyományos”) külső ellenségek után, mint Brüsszel vagy Soros György, most belső után nézett a kormányfő. Olyan precedenst teremt a bírósági határozat felülírásával, amelyből látszik, hogy aki nincs jóban a hatalommal, annak jogai sincsenek, aki viszont igen, az még bűncselekmény elkövetése esetén is megúszhatja a büntetést.

A szerző kifogásolja Angela Merkel tétlenségét és azt, hogy az unió mindezek ellenére tovább pénzeli Magyarországot. Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek pedig világossá kellene tenni, az ő európai értékei mesze állnak Orbánéitól, mert a rasszista megnyilvánulások az európai terrorizmus melegágyát képezik. Az Európai Néppártnak pedig ki kell zárnia a Fideszt magából.

A Süddeutsche Zeitung is ugyanerről a témáról ír, de a nemzeti konzultáció szemszögéből, illetve az Orbán által meghonosított nevű börtönbizniszről. A cikk szerint nemzeti konzultációval igyekszik felfegyverkezni, ha az Európai Unióval szemben meg kell majd védeni magát. Ezekkel az intézkedésekkel és kijelentésekkel pedig egyenesen ajtót nyitott az állami szintre emelt rasszizmusnak.

Cseh Katalin uniós képviselő írt nyílt levelet centrista, jobboldali kollégáinak, mert nem akarja tovább is elnézni/elszenvedni az Európai Néppárt és az unió tétlenségét, miként eltűri Orbánnak az unió értékeit meghazudtoló politikáját – olvasható az EUobserverben. A címben felszólítja a

Néppártot, hogy zárja ki végre Orbánt! Felsorolja érveit, s azzal zár: ha továbbra sem cselekszik, akkor Orbán nemcsak az unió pénzét, de a lelkét is el fogja rabolni.

A legtöbb cikk egyébként – élén a The New York Timesszal – arról számol be, hogy Orbán a török elnökkel tárgyalva elrendelte a megerősített határvédelmet. A Reuters tudósítása alapján a török hatóság bejelentette ugyan, hogy kinyitja a határokat, azonban az Európai Unió azt mondta, Ankara ezt nem jelezte neki hivatalosan. Görögország és Bulgária is követi Orbán példáját.

A hétvégén publikálta Total Slovenia News az Ostro szlovén portálra és két másik oknyomozó portálra, így a magyar Direkt 36-ra való hivatkozással, hogy feltehetően pénzmosásra használt fel törvénytelen magyar állami pénzeket egy szlovén üzleti vállalkozás, amiből észak-macedóniai propagandát finanszíroztak. Ezeket az információkat a Szervezett Bűnözés és Korrupciót Feltáró Projekt juttatta el a nevezett portálokhoz. A Drew Sullivan és a Temesvárott tanult Paul Radu alapította kezdeményezést (utánanéztünk) az ENSZ Demokrácia Alapja támogatja. A cikk részletesen ismerteti, miként árulja médiapropagandáját az Orbán-kormány a Balkánon, amiről egyébként először a szlovén rendőrség fogott gyanút, miután a magyar Schatz Péter 2,94 millió eurós hirdetéseivel jelent meg egy szlovén és egy macedón médiumban.

Arafat Muaremi, a macedóniai pénzügyi rendőrség nyomozója arra gyanakszik, hogy ezek a pénzek a magyar államkincstárból érkeztek a vállalkozóhoz pénzmosás céljával. A szlovén nyomozók gyanúja is megerősítette ezt. Hiába fordult azonban Muaremi 2019 augusztusában a macedón ügyészséghez, amely tudott az esetről, de arról nem kapott tájékoztatást, miért nem intézkedtek az ügyben.