Eredeti kezdeményezés a bécsi oltóhajó

Az osztrák főváros szolgálatba állította legújabb „fegyverét” a koronavírus elleni küzdelemben: az oltóhajót. A kis vízi jármű hétvégenként a Öreg-Duna strandjai között jár és várja azokat, akik szeretnék beoltatni magukat. Regisztráció nem szükséges, egy-egy hétvégén akár 350-en kaphatnak védőoltást.

A bécsi oltóhajó már a sokadik rendhagyó ötlet, amellyel az osztrák főváros a koronavírus elleni egyébként is bőséges oltási kínálatot szélesíti. A „szuricsónak” péntektől vasárnapig jár az Öreg-Duna strandjai között. Miután egy-egy helyen kiköt, a legénység felállítja a padokból, asztalból és árnyékolóból álló mobil oltópontot. Az oltás általában a Johnson & Johnson egydózisú vakcinájával, a 18 évesnél fiatalabbak számára pedig Pfizerrel történik. Az egészségügyi személyzet négy percenként képes beadni a vakcinát, egy-egy hétvégén 350 ember védőoltásával számol.

Az oltócsónak személyzete az önkéntes humanitárius szervezet, a Johanniták tagjaiból és a városi MA 45, azaz a „bécsi vizek” dolgozóiból áll, akiket a rendőrség, illetve a vízimentők kísérnek. Az új oltóakció egész nyáron elérhető lesz: pénteken 15–19 óra között, szombaton és vasárnap már 11 órától.

Regisztrációra nincs szükség. Ez már a harmadik rendhagyó lehetőség a kék Duna partján; július eleje óta az oltatni vágyók az Austria Centerbe, a városháza előtti tér oltópontjára és a Duna-szigetre is ellátogathatnak.

Ha népszerű lesz a kezdeményezés, később akár az Új-Dunán is indulhatnak oltóhajók. Bécsben egyébként – a magyarországival ellentétben nem lankad az oltási kedv, ezért is próbálják meg ezt a lelkesedést hasonló akciókkal fenntartani.