Erő és optimizmus – bécsi klasszikusok Pécsett

Május 9-én Haydn, Mozart, Beethoven egy-egy művét dirigálja Gilbert Varga, a Pannon Filharmonikusok új vezető karmestere a baranyai megyeszékhelyen. A Kodály Központ rendezvénye illik a beköszöntő tavaszhoz, hiszen alapvető hangulatukat tekintve a művek az erőtől és az optimizmustól sugároznak.

A kikeleti hangulatot már a hangverseny nyitánya megalapozza. Elsőként Haydn Az este című szimfóniája hangzik el, mely egyike a szerző első Magyarországon született szimfóniáinak. Ezt követi Mozart oboaversenye, melyet a zenekar a magyar oboisták legendás detmoldi professzorával, Kiss József Liszt-díjas oboaművésszel (bal oldali kép) játszik. 

Kiss József egy vele készült interjúban azt mondta: nemcsak játszani szereti Mozart zenéjét, hanem tanítani is. „Aki jól tud Mozartot játszani, az ura a hangszerének.

A zenekari próbajátékokon egyébként világszerte minden hangszeren kötelező Mozart-művet játszani” – fejtegette.

Az est második felében Beethoven IV. szimfóniáját hallhatja a közönség. A mű a hősies hangvételű Eroica párja, mely azonban lényegesen ritkábban hangzik el.

A karmester Gilbert Varga (jobb oldali kép) egyébként ettől az évadtól áll a dirigensi pulpituson: erőteljes, optimista irányítással próbál – magasabb színvonalon – új lendületet kölcsönözni a dunántúli együttesnek.