Értékteremtőket köszöntöttek Vas szívében

Kölcsey Ferenc 1823-ban Szatmárcsekén – a kézirat tanúsága szerint – január 22-én írta meg végleges formájában a Himnuszt; 1989 óta január 22-e ünnep: a magyar kultúra napja. Országszerte irodalmi és zenei előadásokkal teszik emlékezetessé a jeles napot: az ország kiemelkedő méltósággal igyekszik megünnepelni a közös kincset, a magyar kultúrát. (Képek: Szakonyi Eszter.)

Szombathelyen az Agora Művelődési és Sportházban a magyar kultúra idei napján is elismerésben részesültek azok, akik kiemelkedő munkával gazdagították a város kulturális életét.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért” – díj I. fokozatát Balló László költő, író, a díj második fokozatát Szarvas Magdolna ütőhangszeres művész és Kiss Gyöngyi, a Savaria múzeum gazdasági munkatársa, a kultúra támogatásáért díjat pedig Mesics Katalin, a Szimfónia kávézó tulajdonosa kapta. A megtisztelő elismeréseket dr. Nemény András polgármester és Horváth Soma alpolgármester adta át.

A kitüntetettek a polgármesterrel.

Balló László Szombathely szülötte, aki alkotói éveinek kezdetén költészetével, érdekes hangú, stílusú verseivel hívta fel magára nemcsak a szombathelyi, hanem a fővárosi irodalomszeretők, írók-irodalmárok figyelmét is. Első kötete – a szerző tehetségét elismerendő – az egykori Magvető Könyvkiadónál jelent meg. Szülővárosába visszatérvén, az 1980-as években bekapcsolódott a helyi irodalmi életbe, antológiát szerkesztett és bibliofil, artisztikus kötetet jelentetett meg verseiből. Költői munkássága mellett kiemelkedően értékesek a helyi művelődéstörténet területén végzett kutatásai is. Húsz évig nem publikált, de a hallgatás évei alatt alapos, mindenre kiterjedő kutatómunkát végzett a helyi művészeti emlékek körében. A munka látványos elemeivel 2016-ban lépett ismét színre Hefele Menyhért bútor- és enteriőrtervező munkásságát bemutató albumával, feltárta az építész kevéssé ismert tevékenységi körét, amely a vasi megyeszékhelyhez kötődik a püspöki palota teljes berendezésének létrehozása révén. 2017-ben egy újabb impozáns albumban bemutatta a fertődi Esterházy-kastély építéstörténete mellett Hefele eddig még ismeretlen, a szombathelyi egyházmegye területén épített kastélyokat, templomokat. Jó hónappal ezelőtt jelent meg Balló László „Értékes óráink” című pompás albuma, amelyben Vas megyei múzeumokban és magángyűjtőknél lévő gyönyörű antik órákat mutat be részletes leírással és szép fotókkal. „Keringő álom” című, Szombathelyi történet alcímű verseskötete 2018-ban jelent meg: vallomássorozat helyi kötődéséről, a városhoz fűződő érzéseiről. Már dolgozik Szombathely régi házait bemutatandó albumán: az építészeti remekek által igyekszik bemutatni Szombathely polgárosodásának folyamatát. Balló László 50 éves írói munkássága alatt mindvégig szülővárosa, Szombathely és Vas megye kultúratörténetének megismeréséért és ismertté tételéért dolgozott.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért” díj II. fokozatának egyik kitüntetését Szarvas Magdolna vehette át. 1976 óta tagja a szimfonikus zenekarnak, kezdetben ütőhangszeres művész volt, majd timpanista és ütőszólam-vezető. Munkáját az együttesben eltöltött 43 év alatt mindvégig magas fokú művészi igényességgel és példamutatóan látta el. Elnyerte az Év Zenekari Művésze díját is, valamint a zenekar művészeti bizottságának tagjaként meghatározó szerepet vállalt a hangverseny-évadok tervezésében. Tanított a Bartók Béla Zeneiskolában és a Zeneművészeti Szakközépiskolában, ahol megismertette a fiatalokkal az ütőhangszerek világát, szépségét.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatának kitüntetését kapta még Kiss Gyöngyi: a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum jogelőd szervezeténél, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságánál dolgozott adminisztratív munkakörben. Nyugdíjba vonulása után az intézmény tovább foglalkoztatja gazdasági ügyintézőként. Megbízható, mindig segítőkész munkatárs; szorgalma, önálló, pontos munkája sokak számára példa.  

A Kultúra Támogatásért díjat Mesits Katalin kapta, aki az általa vezetett Szimfónia kávézóban teremtett meghatározó, szubkulturális közeget, amely már hosszú évek óta különös népszerűségnek örvend a fiatalok és a középkorúak körében. Bemutatkozási lehetőséget kínál helyi könnyűzenei művészeknek: a rendezvények sikere egyre több zeneértő és zenét szerető embert vonz a kávéház és a szomszédos zsinagóga udvarán álló színpad közelébe, kialakítván a csak erre a közösségi helyre jellemző, sajátos klubhangulatot. Önként vállalt kultúraszervező tevékenysége serkentő-lelkesítő módon hat a fiatalokra és kávéházában meghonosodik az a hangulat, ami segíti a különféle műfajok népszerűsítését, az igényes szórakozást és a helyi közösség megerősítését.

A díjátadást emlékezetesen szép és látványos ünnepi műsor zárta a népes közönség nagy megelégedésére.