Újabb magyar törvény akadt fenn az európai intézmények szűrőjén

Most már a Velencei Bizottság véleménye is alátámasztja, amit a magyar civil szervezetek – köztük az Amnesty International – az önkényvédelmi törvény hatályba lépése óta hangsúlyoznak. Vagyis, hogy a törvény egyértelműen jogsértő, a kormány valódi célja pedig a jogalkotással a számára nem tetsző vélemények elhallgattatása és a megfélemlítés.  

Ebből a célból hozta létre az Orbán-rendszer a „szuverenitásvédelmi hivatalt”, ami bármikor, bárkit és bármilyen indokkal vizsgálhat, ha felvetődik, hogy az állam vélt szuverenitása sérül. Ráadásul sem a hivatal eljárása, sem a megállapításai ellen nincs valódi jogorvoslat.  

Az Amnesty Internationaltovábbra is dolgozik azon, hogy ez a felháborító törvény megbukjon. Kiáll mindenkiért, akit a hatalom távol akar tartani, hogy részt vegyen a közös ügyek intézésében, vagy le akar járatni, mert elmondja a véleményét.    Együtt képesek vagyunk elérni, hogy olyan országban élhessünk, ahol mindenki biztonságban érezheti magát, attól függetlenül, hogy milyen civil kezdeményezést szeretne segíteni, mi a vallása vagy éppen mi a szexuális irányultsága, a nemi identitása.

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testülete kiadta véleményét az önkényvédelmi törvénnyel kapcsolatban. A szakértők szerinta Szuverenitásvédelmi Hivatalra és különösen a vizsgálataira vonatkozó szabályok ellentétesek a nemzetközi szabályokkal, és sérthetik a magánélethez, a véleménynyilvánításhoz és azegyesülés szabadságához való jogot.A nyomozás és vizsgálódás olyan állami szervek, mint a bíróságok vagy bűnüldöző szervek feladata, amelyeknek az eljárásai garanciát nyújtanak az emberi jogok érvényesülésére, megsértésük esetén pedig az orvoslásukra is. Jogállamban a nemzetbiztonság és a választások tisztaságának védelmét is olyan hagyományos intézmények garantálják (bíróságok, szakszolgálatok, rendvédelmi szervek), amelyek megfelelő jogi garanciák és eljárási szabályok alapján működnek. 

Ezzel szemben a „szuverenitásvédelmi hivatal” aránytalan és indokolatlanul nagy hatalommal rendelkezik, bármikor, bárkit és bármilyen indokkal vizsgálhat, és sem az eljárása, sem a megállapításai ellen nincs valódi jogorvoslat. E hivatal működése azzal a veszéllyel jár, hogy még kevesebben mernek majd részt venni a közéletben, miközben azok a szervezetek és emberek, akik elmondják a véleményüket, lejárató kampányok kereszttüzébe kerülhetnek. Ezeket figyelembe véve a Velencei Bizottság véleményében kimondta, hogy az önkényvédelmi törvényben megfogalmazott szabályok jogsértőek, és azokat hatályon kívül kell helyezni. 

Monday 4 June, Amnesty International placed a giant heart balloon outside the Parliament in Budapest. The 10x10x5 meter red heart was there to tell Hungarian MPs that people working for a fair and safe Hungary need to be protected, not attacked or threatened. Therefore, the draconian legislative proposal submitted by the government to the Parliament – dubbed ‘Stop Soros’ and aiming to criminalise those helping refugees and migrants and to instil fear and silence civil society – must be voted down. . The face of the heart balloon installation was the “Civil” symbol – – logo of over 250 organizations working in coalition in Hungary for rights and freedoms. The giant heart is a symbol of the strong and heartfelt worldwide support for civil society, organisations and activists, working for a Hungary that is fair and safe for all. More than 22,000 people from 50+ countries around the world have sent messages of support to NGOs in Hungary both offline and online, which have also been collected in a booklet of solidarity that was handed over to MPs.

A hivatal nem a szuverenitást védi, hanem az államtól független közösségeket és embereket fenyegeti, ezért létezése és működése semmilyen módon nem igazolható. A törvény ellen már tiltakozott az Európa Tanács emberi jogi biztosa, az ENSZ két független jelentéstevője, a magyar civil szervezetek koalíciója, a civilizáció által útjára indított törvény elleni tiltakozáshoz pedig már több mint 120 szervezet és közel 14 000 ember csatlakozott.  A törvény miatt február 7-én az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. 

A Velencei Bizottság által kiadott vélemény egy újabb fontos mérföldkő az önkényt védeni hivatott törvény megbuktatásáig vezető úton.