Győri múzeumi (muzeális) titkok

Önző módon sajnálom, hogy mától már nem Grászli Bernadett a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója. (A nyitó képen: télvégi napsütésben a hat évvel ezelőtt bezárt győri múzeum árkádsora.)

Egyelőre (szolgálati) titok, hogy miért menesztette az Audi-város új polgármestere, ezért akár alaptalan találgatásnak bizonyulhatna, ha feltételeznénk: netán köze lehet hozzá a tavaly novemberben kirobbant botrány.

Miként az Infovilág elsők között tudósított róla, a Borkai-botrány („adriai ficánkolás”) után egy második is megrázta a győri közvéleményt: ismeretlenek kilopták a Király utcai Esterházy-palota egyik vitrinéből a benne tárolt műkincseket, azaz ellopták a közgyűjtemény aranyérméit, hogy a bűncselekmény után külföldi aukciókon bukkanjanak föl.

Szerkesztőségünk szeretett volna ennél többet és hitelesebbet megtudni, ezért munkatársunk kereste is a legilletékesebbet, Grászli Bernadett múzeumigazgató asszonyt. Titkársága azonban nem volt hajlandó válaszolni az Infovilág szerkesztőségének az e-mailjeire, és telefonhívásunkat sem méltóztatott továbbítani az igazgató asszonyhoz.

Történt mindez azután, hogy az Infovilág felelős szerkesztője 2018. március 4-én szerfölött korrekt interjút készített Grászli Bernadettel, aki (Győrött ez szokatlan gesztus a független sajtó iránt!) részletes válaszokat adott az újságírói kérdésekre. (Az interjú itt olvasható: „Múzeum, ami nincs: évekkel ezelőtt lejárt ígéret – Győr Európa (egyik) kulturális fővárosa szeretne lenni”, tessék kattintani!)

Hónapokkal később, majd tavaly is jó néhányszor kereste az Infovilág Grászli asszonyt, ám számunkra elérhetetlenné vált, mi több, egy alkalommal titkárságának Kerberosza azzal akarta elrettenteni a telefonáló újságírót, hogy „ügyvédünk eljárást indít önök ellen zaklatás miatt”. A (bizonyíthatóan!) udvarias megkeresés tehát Győrött, az egykori Esterházy-palotában zaklatásnak számít.

Száz szónak is egy a vége: sajnálom Grászli Bernadett múzeumigazgató asszony menesztését, mert ezek után kezdhetem elölről a kapcsolatépítést, megtalálandó azt a felelős személyt, aki végre elmondja: hol tart a gyönyörű műemlék, a valamikori Apátúr-ház (később évtizedekig Xántus János Megyei Múzeum) felújítása, amelynek célja lenne/lett volna a hat évvel ezelőtt bezárt épülettömb rekonstrukciója, bővítése, majd két évvel később a megnyitása.

A tervezéssel megbízott iroda vezetője udvariasan elhárította a tájékoztatást, mondván: csak a megrendelő, a beruházó, a győri önkormányzat illetékese jogosult információ-szolgáltatásra. Mire sikerült megtalálni ezt a jogosultat, addigra a Borkai-botrány miatt fölfordult a városháza, amelynek hivatalnokai – folytatván az adriás városvezető alatt kialakult módit – nem nyilatkoznak (legalább is a független sajtónak nem).

Igaz, egy hivatalnok quasi magánemberként megsúgta: valójában Grászli Bernadett dolga lenne a sajtó tájékoztatása. Amikor jeleztem, hogy ő bizony elérhetetlen (magyarán: nem hajlandó), a hivatalnok jóindulatúan megígérte, szót emel az Infovilág érdekében.

Az emelés félbe maradt, az igazgatót pedig menesztették.   

(Az ám, az muzeális értékű pénzérme-lopásról mostanáig a rendőrségtől sem sikerült tájékoztatást kapni „a nyomozás érdekeire” hivatkozott az illetékes.)