Még nem tudható, ki lopta el a győri múzeum érmegyűjteményét

Borkai után újabb botrány Győrött: ellopták a múzeum arany érmegyűjteményét címmel lapunk 2019. november 12-én arról írt, hogy a Grászli Bernadett által vezetett intézményt gyakorlatilag részben kirabolták.

Az esetről Grászli Bernadett igazgató aláírásával egy jól elbujtatott közlemény jelent meg a múzeum internet-portálján, megerősítvén a nagy értékre elkövetett lopás tényét. A sajtóközlemény leszögezi, hogy a műtárgyakat (először?) legutóbb 2011-ben, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában lévő Xántus János Múzeumban „Az érctől az aranypénzig” című időszaki tárlaton láthatta a közönség.

Csak 2019-ben, az új, állandó régészeti kiállítás előkészítésekor – eddig ismeretlen –(?) archív múzeumi fotódokumentáció segítségével derült fény arra, hogy az eredeti műtárgyakat másolatokra, illetve kisebb értékű variánsaikra cserélték, és hogy az eltulajdonított műtárgyak egy részét már a nevezett kiállítás időtartama alatt, 2011-ben, aukciós tételként kínálták Bécsben. Az eset felfedezésekor (az időpontot nem közli az igazgató, megkérdezni tőle pedig eleve hiábavaló, mivel teljesen törvénytelenül nem válaszol az Infovilág megkereséseire) a múzeum feljelentést tett a bűnügyben.

Lapunk szerette volna tájékoztatni az olvasókat a bűnügy felderítésének a fejleményeiről, ezért munkatársunk elsőként a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnél érdeklődött, ahol azonnal és készségesen közölték, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az illetékes a tájékoztatásban. Levelünkre postafordultával érkezett az ORFK Kommunikációs Szolgálatának korrekt válasza, amely szerint a hatóság „különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

A kör tehát egyelőre bezárult; mihelyt többet megtudhatunk a győri múzeumi érmelopásról (feltehetően nem Grászli Bernadett igazgatótól), azonnal tájékoztatjuk az Infovilág olvasóit.