Európáért dolgozó magyarokat tüntettek ki

Május 9.: Európa-nap, az európai béke és egység ünnepe. Az idei Európa-napon adták át a fővárosban a Magyarok Európáért-díjat dr. Lakatosné dr. Novák Évának és dr. Kriesch Attilának. (A nyitó képen: hazánk EU-tagsága alkalmából 2004-ben megjelent 50 forintos pénzérme első verete.)


 Dr. Lakatosné dr. Novák Éva a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Területrendezési Iroda irodavezető-helyettese, jogász, európai uniós szakjogász. Rendkívül nagy hozzáértéssel vezeti 2008 óta a megyei Europe Direct tájékoztató irodát. Hazai és nemzetközi szintű, szakmai jellegű, illetve a széles közönséget célzó eseményeket szervez.

Egyetemi oktatói múltjából eredően különösen sok energiát fordít arra, hogy az ifjúság a lehető legszélesebb körben megismerkedhessen az Európai Unióval, a tagállamok nyelvi, kulturális és történelmi örökségével. Neki köszönhetően szoros együttműködés alakult ki a megyei Europe Direct tájékoztató iroda és a térségben működő más EU-s infószolgáltatók, valamint az iroda és az oktatási intézmények között. Szakértelmével, másfél évtizedes tapasztalatával kiemelkedik a hazai Europe Direct-irodák vezetői közül.
 
Az idei másik díjazott dr. Kriesch Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium főosztály-vezetője, az Európai Fogyasztói Központ vezetője. Kimagasló szakértelmével kivívta a többi uniós információs iroda, valamint  a széles közönség elismerését.

Dr. Kriesch Attila jó másfél évtizede foglalkozik fogyasztóvédelemmel, és már tizenkettedik éve vezeti a hazai Európai Fogyasztói Központot. Feladatkörében eljárva információ- és tapasztalatcserével, valamint közös szakmai rendezvények megtartásával kiválóan együttműködik az európai uniós hálózatokkal és az európai uniós intézményekkel. Előadásai és médiaszereplései révén rendszeresen tájékoztatja a közönséget a fogyasztói jogokról.
 
Az idei díjátadóra a budapesti Szabadság téren szervezett Európa-napi fesztiválon került sor.
  
A Magyarok Európáért díj az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Igazságügyi Minisztérium közös elismeréseként azok részére adható, akik hosszú időn keresztül folytatott kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és terjesztették az Európai Unió alapértékeit Magyarországon, és példásan hozzájárultak hazánk sikeres európai uniós tagságához. A díjat első ízben 2017-ben adták át a május 9-i Európa-nap alkalmából.
 
Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel földrészünk számára, ami elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-i római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is.

Az évfordulót EU-szerte Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.