„Nézzünk bizakodva a jövőbe!”

A magyar kultúra napján, január 22-én az Örkény Színház „Nézzünk bizakodva a jövőbe!” címmel felolvasóestet tartott Örkény István egyperceseiből a független színházi szféra támogatására. (Képek: Horváth Judit)

Az Örkény Színház kiemelten fontosnak tartja a független színházak létét, munkáját, hiszen működésük inspirálóan hat az egész színházi életre. Ritka időszakoktól eltekintve az állandó támogatással nem rendelkező együttesek anyagi helyzete mindig bizonytalan volt – ma különösen az.

„Legtöbb, amit egyik ember a másiknak adhat, a szolidaritás.” – Örkény István e gondolatának a szellemében a róla elnevezett színház ebben az évadban két akciót indított a pályakezdő függetlenek támogatására. A kezdeményezésben együttműködő partnere a Független Előadó-művészeti Szövetség volt.

Az Örkény színház adventi időszakban száz példányban, sorszámozott fotósorozatot adott ki és bocsátott online aukcióra „Csak a madzag tenné?” címmel. A társulatról szóló képeket, amelyek ihletője Örkény István „Az élet értelme” című egypercese volt, Keleti Éva, a színházi fotózás művésze készítette.

A kiadvány, amelynek valamennyi példánya elkelt és a felolvasóest együttes nettó bevétele 4 522 835 forint lett.

Az előadás végén Mácsai Pál igazgató jelképesen átadta a fotósorozatból és a felolvasásból származó bevételt Rihay-Kovács Zitának, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezető titkárának és Imely Zoltánnak, a FESZ társelnökének.

Mácsai Pál megköszönte az Örkény Színház nézőinek a támogatást, amely lehetővé tette, hogy a fiatal független alkotók ilyen jelentős összeghez jussanak.