…és te mégsem csapvizet iszol?

Kinek mennyire fontos a környezetének a védelme? Nos, ezt leginkább a mindennapi tevékenysége árulja el. Sokan nem is gondolnak bele, hogy a csomagolt termékekkel, így a palackos ásványvíz megvásárlásával súlyosan terhelik/károsítják a környezetüket. Ráadásul sokba is kerül.

Hazánkban naponta egy személy átlagosan 90 liter vizet használ. Egy zuhanyzással 35-75 liter víz fogy el, egy vécéöblítés 8 liter vízhasználattal jár, a mosógépeknek egy mosáshoz átlagosan 65 liter vízre van szüksége; ivásra csupán a csapvíz 3%-át használjuk.

Magyarország nemcsak a világon, hanem még Európában is kivételezett helyzetben van, hiszen az ország egyedülálló ivóvízkészlettel rendelkezik. Hazánk minden településén van jó minőségű vezetékes ivóvíz, ennek ellenére folyamatosan növekszik a palackozott vizek fogyasztása. Évente fejenként 130 liter palackozott vizet iszunk, és a szakértők további növekedéssel számolnak.

Amikor palackos vizet vásárolunk…

  • A víz „csomagolása”, a PET-palack hatalmas környezeti terhelés, mivel általa óriási mennyiségű csomagolási hulladék keletkezik. Hazánk lakosságával számolva egy év alatt több mint 1 milliárd vizes PET-palack végzi hulladékként, és csak 30%-át használják föl kerül újra, a többi a szemétben (!) végzi.
  • Becslések szerint Magyarországon naponta 10 km hosszú kamionsor szállítja csak a palackozott vizeket; az autók a kibocsátott szén-dioxiddal tovább károsítják a környezetet.
  • Egy liter palackozott víz előállításához átlagosan 3 liter víz szükséges; összetevői: a műanyag palack gyártása, a víz szűrése, a palackok feltöltése és szállítása. Ennek az összetett ipari folyamatnak nemcsak a környezetterhelése, de a költsége is jóval nagyobb, mint az ivóvíz tisztításáé, így nemcsak a bolygónkat, de a pénztárcánkat is kíméljük, ha csapvizet iszunk palackozott ásványvíz helyett.
  • A magyar lakosság körében végzett felmérések szerint: az emberek úgy vélik, a palackozott víz olcsóbb, mint a csapvíz. Éppen ellenkezőleg! Egy liter csapvíz átlagosan 30 fillér, egy liter PET-palackos vízé viszont 99 Ft, tehát legalább háromszázszor drágább a csapvíznél. Ráadásul a kedvező hazai adottságok következtében a magyarországi csapvíz nemcsak kiváló minőségű, hanem minden településen el is érhető.

A november végéig tartó európai hulladékcsökkentési hét alkalmából különösen megfontolandó, hogy csapvizet vagy palackozott vizet igyunk-e. Megfontolandó, hogy mennyivel kevesebb hulladékot termelünk, ha csomagolt víz helyett áttérünk a csap- vagy szűrt víz fogyasztására.