Európa-nap: a béke és egység ünnepe

Az idei Európa-napnak, az európai béke és egység ünnepének Budapesten ismét a Szabadság tér ad otthont május 12-én, vasárnap. A rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy átfogóan megismertesse a lakossággal az uniós intézmények és szervezetek munkáját, valamint a május 26-án esedékes európai parlamenti választások részleteit. A remény szerint ezreket vonzó egész napos, ingyenes fesztivál családi és gyerekprogramokkal, koncertekkel, fejtörővel, a hagyományos Európa-napi futóversennyel, valamint európai uniós információs standokkal várja a látogatókat. (Nyitó kép: népszavazás Magyarország EU-tagságáról; forrás: Wikipedia.)

Az esemény üzeneteiről Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője elmondta: „Az idén ünnepeljük Magyarország EU-tagságának 15. évfordulóját. Másfél évtizede vagyunk tagjai ennek a közösségnek, amelyben közösen döntünk arról, milyen Európában akarunk élni. Immár 15 éve élvezzük mi, magyarok is a szabad utazás vagy éppen a külföldi tanulás lehetőségeit. Az egységes piacnak köszönhetően bekapcsolódtunk Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe, és mindannyian látjuk, mi minden épült fel és újult meg Magyarországon az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt időszakban”.

Az Európai Unió támogatottsága egyre növekszik Európában, 35 éves rekordon áll az elkötelezettség az EU mellett. Az európai uniós állampolgárok egyre pozitívabban viszonyulnak az unióhoz, jelenleg 62 százalékuk gondolja úgy, hogy országának hasznos az EU-tagság, és 1983 óta ez a legmagasabb arány.[1][1]

Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője elmondta: „Hazánk 2004. május 1-jén lépett be az Európai Unióba, és vált teljes jogú tagjává. A legutóbbi Eurobarométer-felmérés alapján a magyarok mintegy háromnegyede szerint hazánk profitál az európai uniós tagságból”.[2][2]

Az Európa-nap kapcsán a szervezők kiemelték: a rendezvény elsődleges célja, hogy valóban közelebb hozza Európát a magyarokhoz. Legyenek tisztában azzal, hogy melyik uniós szervezethez kell fordulniuk az utazással, a külföldi tanulással vagy a biztonságos európai uniós munkavállalással kapcsolatos kérdéseikkel, és ismerjék meg pontosan a lehetőségeiket. Kevesen tudják például, hogy közös kulturális örökségünknek és Európa kulturális sokszínűségének megőrzése is az EU egyik alapvető célja.

„Különösen fontos az idén, hogy a május 26-i európai választásokkal kapcsolatban minél szélesebb körben tájékoztassuk a lakosságot. Ez az idei Európa-napon is hangsúlyosan megjelenik majd” – mondta Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője. Hozzátette: „Az európai parlamenti választások lehetőséget teremtenek arra, hogy cselekvő részesei lehessünk az uniós döntéseknek. Fontos megértenünk: együtt döntünk arról, ami az unió egészében történik, hiszen a közvetlenül megválasztott európai képviselők a mi »hangjaink« az Európai Unióban”.

Magyarországon 2006 óta rendezik meg az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét, amellyel az uniós tagországok Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én elhangzott, az európai együttműködést felvázoló nyilatkozatára emlékeznek. Ez a történelmi beszéd teremtette meg a későbbi Európai Unió alapjait. Az évforduló alkalmából a brüsszeli és a strasbourgi székhelyű uniós intézmények megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt, a tagországok helyi uniós irodái pedig gazdag felnőtt- és gyerekprogrammal készülnek az ünnepre.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Europe Direct tájékoztató hálózat által szervezett, résztvevők ezreit vonzó egész napos ingyenes családi fesztiválon változatos családi programok szórakoztatnak minden korosztályt: lesz bábjáték, mesesátor, ugrálóvár, zenél az Iszkiri gyerekzenekar, délután az Elefánt zenekar ad koncertet. Fellép Varró Dani és Radványi Balázs, énekel Szeder, valamint Bérczesi Róbert. Az Európa-nap visszatérő előadója Péterfy Bori & Love Band, esti koncertjük zárja a programsorozatot.

A hazánk 15 éves uniós tagságát szimbolizáló „15 év – 15 kilométer” elnevezésű Európa-napi futóversenyre idén is 4000 résztvevőt várnak. A Szabadság térről induló – Budapest emblematikus épületeit érintő útvonalon elhaladó – és ide érkező versenyt váltóban is lehet teljesíteni.

A fesztiválra ellátogat Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel című film főszereplője, Sass Dani gasztroblogger és Szabados Ági riporter, az RTL Klub Híradójának közkedvelt műsorvezetője is, aki az esemény kapcsán kifejtette: „Az Európa-nap kitűnő alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az EU-tagság lehetőségeire, valamint közelebbről megismerhessük az EU szervezeteit és tevékenységét. Híradósként különösen fontosnak tartom, hogy mint tudatos állampolgár szavazzak az európai parlamenti választásokon. Ez olyan alkalom, amikor magunk is részt vehetünk a mindennapjainkat meghatározó európai demokrácia alakításában”.

További információ az Európa-napról ITT érhető el.

Facebook-esemény, Európa-napi fesztivál

Facebook-esemény, „15 év – 15 km” futóverseny

„Dönts a jövődről!” – Az EP-választáson való részvételre felhívó kampányfilm