Magyar Bálint: Ez nem nemzeti tőkésosztály, hanem fogadott család Orbán körül

Magyar Bálint volt oktatási miniszter kijelentette: amit az egyetemekkel tesznek, az nem modellváltás, hanem gyakorlatilag a felsőoktatás lerablása. Az állam segítségével lényegében egy bűnszervezet privatizálja az intézményeket maga számára úgy, hogy beülteti a vezetésbe a kádereit, klienseit, akiket – szándékai szerint – semmilyen választás után nem lehet lecserélni. Az egykori szabaddemokrata politikus szerint Mészárosék, Tiborczék járnak majd jól az egyetemekhez öntött nagy pénzekkel – mint fogalmazott – nem nemzeti tőkésosztály, hanem nemzeti járadékos réteg születik, egy fogadott politikai család, egy klán, amely Orbán Viktorhoz kötődik. (Magyar Bálint; kép: Klubrádió)

Magyar Bálint volt oktatási miniszter kijelentette: amit az egyetemeknél tesznek, az nem modellváltás; a Fidesz, amikor ezt hangsúlyozza, semleges reformelnevezést akar keresni annak, ami gyakorlatilag a felsőoktatás lerablása. Kiemelte: a Fidesz autokratikus hatalmának stabilizálásához hozzátartozik a kritikus hangok elnyomása, ezért foglalja el a médiát, például a közmédiát, és szorítja ki a magánmédiából az alternatív hangokat. Ezért telepedett rá a közoktatásra és vonta meg a szót a pedagógusoktól, akik meglehetősen kritikus csoportot alkottak a mindenkori kormányokkal szemben. Az orvosok megregulázása, szakrendelők államosítása szintén ezt a folyamatot táplálja. Voltak a magyar társadalomban szigetek, közéjük tartoztak az egyetemek és az akadémiai kutatóintézetek, ahol intézményes keretek között lehetett védeni a szólásszabadságot. Ahol a véleményformáló értelmiség meg tudna nyilatkozni, azokat a helyeket megszállják – összegezte Magyar Bálint.

Most az állam segítségével lényegében egy bűnszervezet privatizálja az intézményeket maga számára úgy, hogy beülteti a vezetésbe a kádereit, klienseit, akiket – szándékai szerint – semmilyen választás után sem lehet lecserélni. Eddig az egyetemi docensi, tanári pozíció szólásszabadságot is jelentett, nem lehetett megválni azoktól az oktatóktól, kutatóktól, akik ilyen eredményeket elértek a szakmai eredményeikkel. Innentől, a közalkalmazotti státusz elvételével szájkosarat raknak rájuk.

Ráadásul ez lehetőség hatalmas EU-s források lenyúlásra is, hiszen a hatékonyságra hivatkozva megszüntetik a közbeszerzési lehetőségeket, az általuk kinevezett kuratóriumok dönthetnek. Az egyetemek valójában a kuratóriumok tulajdonává válnak.

Ez tehát egyik oldalról állami vagyonok lerablása és egyetemek beépítése a saját klientúrába, másfelől törvénybe akarják iktatni, hogy ezt a „parazita családot”, amit ráültetnek a tudományos intézményekre, a mindenkori következő kormányoknak táplálnia kelljen, ami újdonság az autokráciák világában.

Magyar Bálint szerint ez „jelmezbál”, a hivatkozott, például amerikai magánegyetemek nem ebben a formában működnek. Ahol megpróbálják a vezetőség (board) és a szenátus funkcióit szétválasztani, ott azok, akik kinevezik a vezetés tagjait, intézményi közegből jönnek és a kinevezők nem tartják rövid pórázon az intézményeket. Itt viszont a kinevezettek jó része anyagilag is érdekelt az intézményekhez kötődő vagyontárgyak felhasználásában (itt Csányi Sándort és Lázár Jánost említette), vagy teljesen alkalmatlanok, nem ismerik ezt a területet, egyetlen képességük, hogy lojálisak Orbán Viktorhoz személyesen.

Az egyetemek színvonala nem fog növekedni, a hatalmas, több százmilliárdos pénzek elköltésénél körülbelül egy hetük van, hogy pályázatot adjanak be. Nyilvánvaló, hogy a kuratóriumok betonba és vasba öntik, Mészáros, Garancsi, vagy éppen Tiborcz köre csap le erre a pénzre. Valódi innováció nem várható, ahol hatalmi szóval és kliensképzéssel próbálnak vagyonokat lenyúlni és pozíciókat biztosítani. Ezeknek az oligarcháknak a beruházási világában nincs innovatív szektor, nem nemzeti tőkésosztály, hanem nemzeti járadékos réteg születik, egy fogadott politikai család, egy klán, amely Orbán Viktor kötődik – fogalmazott Magyar Bálint.