Ingyenes digitális oktatási program általános és középiskolásoknak

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések az egész világon ráirányították a figyelmet a digitális oktatási programok szükségességére. 

Az OTP Fáy András Alapítvány 2012 óta már több mint 120 ezer iskolás korúnak, illetve felnőttnek nyújtott pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzést, egyedülálló, szórakoztatva tanító élőerős foglalkozásain. Az alapítvány a megszerzett tapasztalatait felhasználva, egyrészt a jelenlegi kihívásokra válaszul, másrészt szakmai víziója eléréséhez általános és középiskolás diákok részére a pénzügyi ismeretek területét átfogó, ingyenesen elérhető, a Nemzeti Alaptanterv ajánlásait maradéktalanul követő, digitális oktatási programot fejlesztett ki, mely mind tantermi, mind otthoni-egyéni felhasználásra lehetőséget nyújt.

Az oktatási videókat, élő online közvetítéseket (streamelt előadásokat) és e-learning-tananyagokat is magába foglaló program mind hazai, mind nemzetközi mércével jó gyakorlat, iránymutatás.

Hajdanán volt a Gazdálkodj okosan!, majd a Monopoly, aztán kiment a divatból a társasjátékozás, majd egyre ritkultak a közös családi programok, a családi beszélgetések is. Maradt az egymást követő generációk hada, aki elszenvedi, hogy önállósodnia kell idővel, eltartani magát, családot alapítani, felelősen gazdálkodni, okosan meghozni döntéseket, pénzügyeiket kézben tartani akár kevés van, akár jobb esetben több, vagy éppen bőségesen. Felmérések bizonyítják: napjainkban a gyerekeknek – a koruknak megfelelő szinten – sincs halvány fogalmuk sem gazdálkodási, pénzügyi alapokról. Miután a családok zömében szó sem esik effélékről, bizony üdvös, ha az iskola segít a tájékozódásban, a felkészülésben – a való életre.

Általában sem mondható a hazai pénzügyi kultúra fényesnek, ezért fontos, már gyerekkortól kezdve segíteni a tudás megszerzését, a szemléletformálást. A most bemutatott és útjára bocsátott program az általános iskola 5. osztályától a 12. osztályig kínál izgalmas tervet és ismereteket az iskoláknak és a tanároknak, akik be tudják és be is akarják építeni munkájukba ezt a területet. A NAT-ban önállóan nem szereplő tudásanyagról van szó, amelyet úgy alakítottak ki, hogy számos tantárgyhoz lehessen használni.

A Fáy Alapítvány történetében mérföldkőnek számító ingyenes digitális oktatási programot a mai helyzetnek megfelelően online mutatták be a szakemberek a sajtónak és az érdeklődőknek. A vírusveszély felgyorsította az oktatás digitalizáció felé fordulását, a tavaszi tapasztalatokat most már okosan fel lehet használni, amelyhez ez a csomag szervesen tud kapcsolódni. A távoktató videók, a streaming-előadások, az e-learning anyagok valamint a Platypus mobil alkalmazás nem helyettesítője a személyes alapítványi oktatási anyagoknak. Olyan program, amely alapvető készségeket tanít a korosztályi sajátosságokat követve. A pénzügyi, gazdálkodási tananyag számtalan szórakoztató és igazán érdekes módszerrel kínálja a tudást. A tartalmak és módszertanok szabadon választhatók, mixelhetők a tanárok által. A beépített beszélgetős funkciók pedig élővé és naprakésszé tudják varázsolni a tanítást.

Ma már a digitális oktatással nem puszta túlélésre törekszik az iskolák zöme, hanem felismerve az ebben rejlő számos jól használható, hatékony lehetőséget, miáltal eredményes tud lenni.

Itt egy új, kiváló példa arra, hogy mire is jó a digitális oktatás. Várják a Fáy Alapítványnál a jelentkező iskolákat, tanárokat, akik az itteni szakemberekhez hasonlóan szeretnének jövő és környezettudatos, a való életre felkészített embereket nevelni. Olyan felnőtteket, akik nem elszenvedik, hanem okosan alakítják saját sorsukat. Bővebben itt, tessék kattintani!