Képzelt riport Orbánnal az osztrák Profilban

Szatirikus, képzeletbeli interjú jelent meg az osztrák Profil című lapban, reagálva a múlt heti történésekre, amikor az újság egyik riportere, Franziska Tschinderle kérdezni szeretett volna a Fidesz EP képviselőitől, ám nemhogy válaszokat nem kapott, az a vád érte, hogy nem kérdez, hanem provokál. (Nincs nyakkendő, de fogdossa… Orbán az EU-csúcs előtt Brüsszelben; foto: Virginia Mayo /AP)

A Gulaschkanone, magyarul Gulyáságyú című interjút Rainer Nikowitz azzal kezdi, hogy elnézést kér a magyar kormányfőtől a múlt heti incidensért, majd az iránt érdeklődik, hogy miként szólíthatja a miniszterelnököt.

Orbán Viktor elképzelt válasza erre az, hogy „a Mein Führer sosem helytelen megszólítás, amit a riporternek, mint osztráknak igazán tudnia kellene”.

Majd közli a riporterrel, hogy nem tartja őt újságírónak, mivel „még sosem látta őt a végbelében” – ellentétben a magyar közszolgálati televízió alkalmazottaival. Elmondása szerint az említett helyen „soha nincs sötét, ellenkezőleg: ő maga az igazság és a fény – belülről is”.

Azt is megtudjuk az elképzelt beszélgetésből, hogy az osztrák médiumnál dolgozók amatőrök, mert kérdéseket tesznek fel. A profi a magyar állami média, ahol ő maga teszi fel magának a kérdéseit, amelyeket ő maga is válaszol meg.

A szatirikus véleménycikk végén át is fordulnak ebbe: a záró kérdést a magyar kormányfő teszi fel, konkrétan ezt: „talán ebben az EU nevű disznóólban?”

Majd meg is válaszolja rögtön mondván, azért, mert „kellően nagylelkű ahhoz, hogy begyűjtse a milliárdos támogatásokat, amelyeket ez a szemétdomb kínál, habár minden másra, amiért az egész létrejött, nagy ívben köp”.

A Profil riportere erre ennyit mond: „Az EU meg sem érdemli Önt”.

Orbán Viktor: „Ezt hangosabban is mondhatná”.

Profil: „Örömmel, akár a magyar köztévében is”.

A képzelt riportban több helyen van utalás a bécsi és a budapesti kormány közti hasonlóságokra. Nikowitz fikciós interjúja szerint Kurz „a magyar mintát követi, amikor az osztrák BTK-módosítással megnehezítette a korrupció elleni fellépést”, majd Orbán szájába adja, hogy „a sajtó területén is hasonló folyamatok zajlanak hazájában, mint Magyarországon”.

A „beszélgetésből” a Szájer-ügy sem maradt ki”: a riporter elmondása szerint „felháborodással nézte azt az olcsó bosszút, ami Brüsszelben történt, és ami miatt a magyar EP-képviselőt meghurcolta a média”. Erre reflektálva a miniszterelnök annyit mond, „mindez a liberális terroristák összpontosított kampánya volt egy kereszténydemokrata párt ellen”.

Elfogadhatatlannak minősítette a magyar köztévé riportját az osztrák külügy: A Twitteren közölte véleményét a magyar köztévé riportjáról az osztrák külügyminisztérium, melyben egy osztrák újságírót e-mailben küldött kérdéseiért kritizáltak, „provokációnak” minősítve őket. A szatíra eredetije itt olvasható, tessék kattintani!