Kullancsmentes nyarat kívánunk!

Április végén már rég „felébredtek téli álmukból” a kis kártevők: vétlen két- és négylábú áldozataikra lesnek az erdőkben, réteken – szerte a szabadban. Mint erről a Magyar Kullancsszövetség honlapján is tájékozódhatunk, nemcsak hazánk, hanem az EU számos országa is súlyosan fertőzött.

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet. Az agyhártya- és agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással, s bár a Lyme-kór is gyógyítható, de ez a betegség rendkívül alattomos, mert nem mindig jelentkeznek rögtön a jellegzetes tünetei, hanem olykor csak évekkel később. A Lyme-kórt tehát nem tudjuk megelőzni védőoltással, de sokat használ az elővigyázatosság. Ha túrázni indulunk a természetbe, lehetőleg zárt, hosszú ruházatot viseljünk, a zoknit tűrjük be a nadrág szárába, viseljünk sapkát vagy kalapot – a nyári túrázások alkalmával is. A kirándulás közben és azt követően is, tartsunk időközönként kullancsvizitet.

Ha kullancsot találunk, azonnal távolítsuk el a patikákban is kapható orvostechnikai eszközzel. Ilyen a magyar találmány kullancs-eltávolító kanál, amely fertőződés mentesen a kullancs gyötrése nélkül, élve távolítja el az élősdit.

A szakszerűen élve eltávolított kullancsot érdemes megőrizni, és szintén a gyógyszertárakban is kapható kullancsteszttel megvizsgálni, hogy a kullancs hordozta-e a Lyme bacilus valamelyikét. Pozitív teszt esetén fontos feljegyezni a csípés helyét és idejét, Lyme kórra jellemző tünetek megjelenése esetén pedig tájékoztatni kell a kullancscsípésről az orvost.

Az üzletekben kapható szúnyog- és kullancsriasztó szprét ne csak a bőrre, hanem a felsőruházatra is fújjuk rá. E készítmények hatása néhány órán belül elmúlik, így érdemes a fújást többször is megismételni.

Sokan úgy fertőződnek meg, hogy körömmel, vagy csipesszel a kullancs nyakát-nyálmirigyeit összeszorítják: csakhogy ekként, kitépve a saját bőrükbe, szervezetükbe préselik a kullancs fertőző nyálát. A kullancscsípések döntő többsége felnőttek esetében a lábon-térdhajlatban, gyermekeknél a hajas fejbőrön történik. Gyakran még a gyermekorvos is napégésnek diagnosztizálja a csípést, és még az is előfordul, hogy az elővigyázatlan napozó a strandon lesz kullancscsípés áldozata.

Hamarosan elkészül az okostelefon-alkalmazással működtethető „kullancs-kalauz”, melynek használói GPS-koordináta alapján tudhatják meg, hogy a túrázásra kinézett terület mennyire és milyen kullancsfajokkal fertőzött, valamint hogy a kiránduláshoz szükséges prevenciós eszközöket a GPS-ponthoz legközelebb hol szerezhetik be.