Európában a második legjobb: a Bécsi Főpályaudvar

A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Choice Center az idén a Bécsi Főpályaudvart választotta a második legutasbarátabb pályaudvarnak Európában. A szempontrendszer olyan mutatókat vizsgált, mint megközelíthetőség, tisztaság, gasztronómiai kínálat, célállomások száma és az ingyenes internetkapcsolat megléte. (A képeket Philipp Horak/ÖBB készítette.)

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó nemzetközi szervezet rendszeresen készít ranglistákat az utasok tapasztalatai alapján, például a legjobb repülőterekről és pályaudvarokról. Az idei “European Railway Station Index” a kontinens ötven nagy pályaudvarát vizsgálta, amiből végül a tíz legjobbat választották ki.

A 2015-ben átadott, 109 hektáron elterülő Bécsi Főpályaudvart, a Wien Hauptbahnhofot kiemelkedő szolgáltatásainak köszönhetően a második sorolták a listán, eként lehagyta a londoni St. Pancrast és az Amsterdam Centraalt, valamint a moszkvai Kazanyi pályaudvart. A lista élén a Lipcsei Főpályaudvar áll; az értékelők olyan mutatókat vizsgáltak, mint megközelíthetőség, tisztaság, hazai és nemzetközi célállomások száma és az ingyenes internetkapcsolat megléte. Ezenkívül figyelembe vették még az éves utasforgalmat, a liftek és mozgólépcsők, valamint a mozgáskorlátozott utasok számára rendelkezésre álló mellékhelyiségek számát, a vásárlási élményt és a gasztronómiai kínálatot, illetve, hogy vannak-e autómegosztók a közelben.

A Wien Hauptbahnhof e feltételek alapján kiemelkedően jól teljesített. A létesítmény területén kilencven üzlet található, például élelmiszerbolt, drogéria, bank, illetve számos étterem és szolgáltató is. A pályaudvar egyúttal nemzetközi közlekedési csomópont, hiszen minden osztrák távolsági vonat a Hauptbahnhofra érkezik, három transzeurópai vasúti folyosó is összefonódik itt, illetve a repülőtér is könnyen elérhető az innen induló járatokkal. Az állomás jól megközelíthető metróval, busszal, villamossal, biciklivel, autóval. Utóbbiak számára hatszáz parkolóhely áll rendelkezésre, illetve kerékpártárolókat is kialakítottak. A pályaudvar ezen kívül környezetbarát szemléletmódjával is kitűnik: energiaellátásáról a jövőben 1200 négyzetméteres napelemrendszer gondoskodik, amit geotermikus hűtő- és fűtőrendszer is kiegészít.

A ranglista itt megtekinthető, tessék kattintani!