Egy frontról hazatért orosz katona megrendítő vallomása

Most először került nyilvánosság elé hiteles beszámoló egy orosz katonától az Ukrajnai elleni háborúban történtekről. Pavel Filatyev ejtőernyős, egy elit alakulat tagja, aki részt vett Heszron ostromában, előbb egy hosszú írásban, majd egy interjúban mesélte el tapasztalatait az orosz hadseregben uralkodó viszonyokról, a fegyverek és más katonai eszközös állapotáról és a katonák moráljáról. Ő az első orosz katona, aki megosztotta a világgal mindazt, ami történt vele Ukrajnában az ország megtámadása óta, bár tisztában volt ennek lehetséges következményével. (A nyitó képen: egy katona a kelet-ukrajnai Donyeck régióban, 2022. augusztus 5-én, pénteken. Foto: David Goldman/AP)

Pavel Filatyevvel a The Guardian brit napilap közölt interjút. Az újságíró egy eldugott kávézóban találkozott a férfivel Moszkvában. Filatyev azt mondta, kezdetben nem félt a háborútól, azt szerette volna érezni, hogy amit tesz, az helyes. Ám ahogy a legtöbb orosz nem ezt érzi, úgy ő sem ezt érezte.

Kimerült és rosszul felszerelt egysége február végén minden konkrét információ nélkül támadta meg Ukrajnát. Neki például fogalma sem volt arról, hogy egyáltalán miért folyik a háború. Hetekbe telt, mire megértette, hogy – valóban ok nélkül támadtak. Leírja azt is, ők, a hadsereg elit alakulatának tagjai, a herszoni kikötő elfoglalása után, azonnal “rabolni kezdtek”. Megettek mindent, amit találtak: zabot, lekvárt, mézet. Az egyik társa ellopott egy számítógépet, hogy eladja.  ADVERTISING

AP Photo
Ukrán katonák az orosz csapatok elleni harcban megölt Andrij Zsovanyk és Jurij Kovalenko tisztek temetésén Kijevben 2022. augusztus 5-én. (AP Photo)

Egy a szemét ért találat okozta súlyos fertőzés miatt tért haza. Hazaérkezve egy 141 oldalas visszaemlékezésben részletesen leírta a vele történteket: egysége útját a Krímből további ukrán területekre. Leírta, hogy ejtőernyősként hogyan foglalták el a heszroni kikötőt, majd, hogyan telt a Mikolajiv közelében töltött egy hónap tűzérségi tűz alatt. Hogyan sérült meg és végül hogyan küldték haza. Mindezt megosztotta egy közösségi oldalon. Meg akarta értetni az olvasókkal azt, hogy mit hoz ki a háború a katonákból.

Az emberek megvadulnak, amikor nem tudnak aludni, mosakodni, enni.

Pavel Filatyev hosszasan ír arról, hogy az orosz hadsereg felszerelése elavult, és az orosz katonák kiszolgáltatottak az ukrán ellentámadásoknak. Azt mondta, hogy a háború előtt kapott puskája rozsdás volt, és elszakadt a szíja. Elavult, páncélozatlan UAZ teherautókon utaztak, amik néha el sem indultak.Ideális célpont voltak az ukránok számára. 

Tapasztalata szerint hadseregben a legtöbb katona elégedetlen azzal, ami történik: elégedetlenek a kormánnyal és a parancsnokaikkal; elégedetlenek Putyinnal és politikájával. És elégedetlenek a védelmi miniszterrel, aki soha nem szolgált a hadseregben.

A visszaemlékezés nyilvánosságra kerülése óta az egység, amiben szolgált, megszakította vele a kapcsolatot. Szerinte azonban bajtársainak legalább húsz százaléka egyetért vele, egyenesen támogatta őt. Arról panaszkodtak, hogy Oroszország rosszul bánik a katonáival.

Sokan azt is elmondták neki, hogy valójában tetszik nekik az ukránok hazafisága.

Filatyev eredeti terve az volt, hogy kiadja memoárját, és azonnal feladja magát a rendőrségen.Az édesanyja könyörgött neki, hogy hagyja el Oroszországot. Vlagyimir Osecskin, a Gulagu.net emberi jogi hálózat vezetője szerint nagyon fontos, hogy a katona megszólalt. Végül ő segített Filatyevnek elhagyni a hét elején az országot. Korábban hetekig egy hátizsákból élt, és különböző szállodákban szállt meg.

Megosztja a szlovák társadalmat az ukrajnai fegyverszállítmányok kérdése; Kijev már nem cáfolja, hogy Ukrajna áll a krími támadások mögött; Háborús zóna: sivár és magányos az ukrán gyerekek élete