Mozart, Klimt és Sisi testközelből – multimédiás kiállítások Bécsben

A modern technika és a kultúra találkozása most három nagyon látványos kiállítás formájában nyűgözi le a bécsi közönséget. Aki szereti, ha multimediális eszközökkel varázsolják el az érzékeit, és egy másik korba repíti a látvány meg a hang, az semmiképp se hagyja ki ezeket programokat – ráadásul szeptemberben még párhuzamosan látogatható mind a három! (A nyitó képen: Klimt egyik művem az Asszony aranyban.)

Gustav Klimt születésének 160. évfordulója alkalmából áprilisban nyitott és még október 2-ig látogatható a „Klimt – The Immersive Experience“ (Klimt – a lenyűgöző élmény) című, multimédiás kiállítás a 3. kerületi (Karl-Farkas-Gasse 19.) Marx Halleban. A bécsi szecesszió egyik legfontosabb képviselőjének, Klimtnek az életét és több mint 200 munkáját bemutató kiállítás teljesen beszippantja nézőjét a művész világába. A fényinstallációk, mozgó animációk és a zenei kísérettel a falakra vetített, kinagyított festményrészletek között sétálva a látogatók egészen új perspektívából csodálhatják meg az életművet. A kiállítás végén egy VR-szemüveg segítségével lehet bebarangolni Klimt arany korszakának leghíresebb darabjait.

A Schönbrunni kastélyt aligha kell bemutatni az osztrák főváros szerelmeseinek. Most azonban az eddigi, hagyományos tárlatvezetéshez egy új látványosság társul, hogy a látogatók szó szerint új szemüvegen keresztül láthassák a kastély egykori mindennapjait. A virtuális valóság segítségével egy csaknem félórás bemutatón jó két és fél évszázad legfontosabb történelmi jelenetei elevenednek meg a szemünk előtt, amik I. Lipót trónra lépésétől II. Ferenc József haláláig meghatározták a monarchia sorsát. Mivel Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné továbbra is nagyon népszerű a látogatók körében, az ő történetére külön súlyt fektettek a film készítésekor. Bepillantva Sisi mindennapjaiba, a nézők láthatják őt, ahogy komornái legendás hajzuhatagát fésülik (alábbi kép), vagy éppen kedvenc sportjának, a lovaglásnak hódol.

A jeleneteket természetesen az eredeti helyszínen vették fel, tökéletesen korhű és a legapróbb részletekig kidolgozott díszletek, ruhák, kellékek között. Aki szeretne visszaröppenni az időben, az a palota Koronaherceg-lakosztályában vehet részt a vetítéseken. Érdemes előre időpontot foglalni.

Emléktábla annak a háznak a helyén, ahol Mozart meghalt.

A Mythos Mozart multimédiás élménykiállítás szeptember 8-án nyílik éppen annak az épületnek a helyén álló házban (Rauhensteingasse 8.), ahol a zeneszerző életének utolsó évét töltötte. Ott alkotta meg a Varázsfuvolát és a Rekviemet, és ott is hunyt el 1791-ben. Az egyórás bejárás alatt öt termen keresztül barangolhatunk egy interaktív, valamennyi érzéket megmozgató mesevilágban, ami Mozart életét, korát és természetesen zenei hagyatékát is bemutatja.

A zenei géniusz iránti tisztelet és rajongás egy szakmailag nagyon rangos nemzetközi csapatot hozott össze a Mythos Mozart technikai és tartalmi előkészítése közben. A többi között Rolando Villazón operaénekes, a salzburgi Mozarteum művészeti vezetője, Alekszej Mihajlovics Igudesman világhírű, orosz-német hegedűművész és Elise Caluwaerts belga szopránénekesnő is közreműködött abban, hogy ez a nagyszabású és színvonalas bemutató létrejöhessen. Mintegy kétszáz hangszóróból, a legmodernebb teremakusztika segítségével szólal meg az életmű, amit külön ennek a tárlatnak a kedvéért játszottak fel újra a Bécsi Képzőművészeti és Zeneakadémia diákjai, miközben 50 kivetítő és egy tucat képernyő gondoskodik a vizuális élményről. A bejárás közben átélhetjük Mozart rekviemjének komorságát, sétálhatunk a 18. századi Bécs utcáin vagy magunk is bekapcsolódhatunk különleges világzenei hangszerek segítségével a zenélésbe.

Az utolsó két teremben fantasztikus fényjáték, zenei impulzusok és magával ragadó digitális képek sorozata repítenek el a történelem egyik legnagyobb zenei zsenijének világában.