Európai Bizottság: regionális versenyképességi mutató

A Bizottság ma közzétette a regionális versenyképességi mutatót (RCI). Ez a hosszú múltra visszatekintő eszköz teljes mértékben átdolgozott változata, ami az összes uniós régió versenyképességének különböző szempontjait értékeli.

A teljes mértékben átdolgozott RCI 2.0 mutató szerint még mindig nagy különbségek vannak az uniós régiók között, ugyanakkor javulás mutatkozik a kevésbé fejlettek versenyképességében.
 
Az EU legversenyképesebb régiói Utrecht, Zuid-Holland és a francia fővárost is magába foglaló Île-de-France térsége. Magyarország legversenyképesebb régiója Budapest és környéke; ugyanakkor minden magyar régióról elmondható: eredményei javultak a mutató 2016-i megjelenése óta.

Az RCI 2.0 mutató szerint az uniós régióknak továbbra is támogatásra van szükségük versenyképességük javításához és a közöttük fennálló különbségek csökkentéséhez.

A 2010-ben bevezetett és háromévente közzétett regionális versenyképességi mutató alapján az uniós térségek nyomon követhetik és értékelhetik a fejlettségük időbeli alakulását és azt, hogy másokhoz képest hogyan teljesítenek. Fontos eszközről van tehát szó, ami 68 mérőszám alapján ad európai összképet a régiók versenyképességéről.  

 sajtóközlemény