Bécs szigorítaná a maszkviselést

Az orvosi válságstáb ajánlásainak megfelelően szigorúbb maszkviselést javasol Michael Ludwig, Bécs polgármestere. A bárpultnál is maszkot kellene viselni és azt az éttermekben is csak az asztalnál lehetne levenni. A tesztelés továbbra is kiemelt fontosságú, augusztusban Bécsben naponta átlagosan 4300 tesztet végeztek el.

A koronavírus-fertőzöttek emelkedő száma miatt Bécs a szigorúbb maszkviselés és az átfogó tesztelés mellett teszi le a voksát. Utóbbival a tünetmentes fertőzöttek felfedezése és a fertőzési láncok megszakítása a célja. „Bécs több tesztet végez, mint bármelyik másik tartomány. Eddig összesen 337 566 tesztet végeztünk el, augusztusban átlagosan napi 4300-at. A bécsi tesztstratégiával olyan eseteket is felfedezünk, melyek különben rejtve maradnának” ­– emelte ki Michael Ludwig, Bécs polgármestere.

A kórházakba és otthonokba való felvétel előtt Bécs ellenőrzést és rutinszerű tesztelést végez a rizikócsoportok, az idősek és a másfajta betegséggel is küzdők védelme érdekében. A város ajánlásai között szerepel a maszkhasználat a teljes kereskedelemben, a piacokon, a vendéglátásban például az asztalhoz vezető úton vagy a bárpultnál. A munkahelyeken könnyen kialakuló csoportosulások elkerülésére Bécs új szabályokat javasol a közösségi helyiségekben. Ezzel egyidejűleg a város szigorúbban szeretne fellépni a szabályok megkerülése ellen a vendéglátóhelyeken tartott „zártkörű rendezvények” esetében. A családi ünnepek, mint az esküvők, a születésnapok vagy más ünnepségek szervezése azonban privát terekben továbbra is lehetséges marad. Az osztrák főváros intézkedései egyelőre ajánlások maradnak.

Kötelező érvényű szabályozásokat – egész Ausztriára vonatkozóan is – csak szövetségi szinten lehet bevezetni. Regionális intézkedések meghozatala jogilag jelenleg csak korlátozottan lehetséges.