Az egyik legalattomosabb baj: a cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség a 21. század egyik nagy egészségügyi kihívása: hazánkban a 2-es típusú diabétesz és előállapotai akár a felnőtt lakosság 15%-át (csaknem 1,5 millió embert) is érinthetik. A diabétesz-betegek kezelése évente akár 100 000 millió forintjába kerül az egészségbiztosításnak.

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei és halálozási oka. A diabétesz – jóval azelőtt is, hogy felismernék – számos más szervet is károsít, így például az idült vesebetegség kialakulásában is szomorú szerepet játszik. A betegség kezelésében éppen ezért olyan újfajta szemléletváltásra van szükség, amely a beteget a maga teljességében vizsgálja, és nem pusztán az egyes kórképekre kíván választ adni – hangzott el a diabétesz világnapja alkalmából, a Magyar Diabetes Társaság által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

A diabétesz-világnapot minden év november 14-én rendezik meg világszerte. Amióta megemlékeznek róla, immár jó 30 éve, azóta e a cukorbetegségben szenvedők száma elérte az 537 millió főt. Ebben az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma 2030-ra akár 650 millióra nőhet.

Hazánkban 750 ezer a diagnosztizált cukorbeteg, és becslés szerint legalább ennyien élhetnek úgy, hogy nem tudnak a betegségükről.

A civilizációs betegségnek számító állapot kialakulásához az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul. A betegség megelőzését és kezelését gátolhatja a betegoktatás nehézsége, a sikertelen diéta, a nem kellő időben történő terápiakezdés, valamint a legmodernebb kezelési lehetőségekhez való elégtelen hozzáférés – hangzott el ma a Magyar Diabetes Társaság által szervezett „Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért” című kerekasztal-beszélgetésen, ahol egészségügyi szereplők, a kormányzat képviselői, szakmai és civil szervezetek, valamint ipari partnereik egyeztettek a betegség kezelési lehetőségeiről és a társadalomra gyakorolt hatásairól.

A részvevők egyetértettek: a legfontosabb a betegség megelőzése – egészséges életmóddal, rendszeres testmozgással. Legalább ennyire fontos a baj korai felismerése, a rendszeres vércukormérés – a szövődmények megelőzésére. Prof. dr. Wittmann István, Magyar Diabetes Társaság elnöke a mai rendezvények kijelentette:

a diabétesz már jóval azelőtt károsítja a szervezetet, mielőtt felismernék. A betegségben érintettek pedig nem magától a betegségtől szenvednek, akár halnak bele, hanem a súlyos szövődményeitől. A 2-es típusú cukorbetegség a koszorúérbetegség és a stroke előfordulási gyakoriságát 2-4 -szeresére, a szívelégtelenségét 2-6-szorosára emeli. A magas vérnyomás és a diabétesz pedig az idült vesebetegség kialakulásában is nagy szerepet játszik. A 2-es típusú cukorbetegek mintegy 40%-a szenved krónikus vesebetegségben, a rossz vesefunkció nagymértékben hajlamosít a korai kardiovaszkuláris halálozásra a betegek egy része végül vesepótló kezelésre, vagy veseátültetésre szorul.  A cukorbetegséghez és szövődményeihez köthető halálozás, sajnos, újra növekszik. A betegség a várható élettartamot 5-10 évvel csökkenti.

A szív- és érrendszeri szövődmények miatt hal meg a legtöbb cukorbeteg. Azonban ezek a megbetegedések nem elszigetelten alakulnak ki. Egyre részletesebb tudományos eredmények látnak napvilágot a kardiovaszkuláris, vese- és metabolikus (anyagcsere-) betegségekben szerepet játszó összefüggésekről. A felismeréshez és gyógyításhoz elengedhetetlen a diabetológusok, nephrológusok, kardiológusok, érgyógyászok és a hypertónia szakellátás területén dolgozó szakemberek együttműködése.

A rendezvényen a digitális diabétesz-gondozás egy fontos fejleményéről is szó esett: a 77 Elektronika Kft. által fejlesztett, ingyenesen használható online orvosi távfelügyeleti megoldást, a Dcont® eNAPLÓ-t – elsőként a magyar telemedicinás rendszerek közül – az idén ősszel sikerült integrálni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). Mindennek köszönhetően a kezelőorvosok bármikor hozzáférhetnek páciensük vércukorszint értékeihez, ami alapvetően szükséges a kezeléshez, gyógyításhoz, az adatok elemzéséhez.