Fürjes Balázs távozik, de még egyszer visszajöhet

„Nemzetközi ügyeket tárgyalt a MOB.” Ezzel a nem igazán érdekfeszítő címmel számolt be a Magyar Távirati Iroda arról, hogy Fürjes Balázs államtitkár lemondott a posztjáról, és a jövőben a civil élet, valamint a sport felé veszi az irányt. Az MTI tehát nem verte nagydobra, hogy az államtitkár távozik a politikai életből. A híradás – nyilván nem véletlenül – azt sugallja, mintha mindössze egy sportvonatkozású bejelentésről volna szó, elfedve ezzel a lényeget, vagyis, hogy Orbán Viktor kormányának egyik korábban fontos államtitkára távozik a politika első vonalából. (A nyitó képhez: Lázár erősebbnek bizonyult…foto: telex.hu)

A hír alapja Fürjes bejegyzése volt. A Facebook-oldalán közölte: „most újra irány a civil élet, rugalmas munkát fogok vállalni a magánszektorban, hogy kellő erővel tudjak koncentrálni a nemzetközi sportdiplomáciai feladatokra is. A döntésemnek természetesen van kockázata, hiszen a pályázatom sikere egyáltalán nem garantált – ám vannak az életben vissza nem térő lehetőségek, feladatok és szolgálatok, amikért érdemes akár nagy kockázatot is vállalni.”

Ez a feladat az MTI tudósítása szerint a következő: „A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára egyhangú döntést hozott: a MOB felkéri Fürjes Balázst,… hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében.”

Tény, hogy Fürjes nem új a sport világában, ám mostani lemondása – ha nem is váratlan – mégsem a versenyek iránti vonzódásával magyarázható. Amióta Orbán Viktor rehabilitálta az egyszer már a keleti végekre száműzött Lázár Jánost, és az építési és beruházási miniszter minden korábbinál nagyobb hatalmat kapott, Fürjes és csapata fokozatosan háttérbe szorult. A most lemondott államtitkárnál akkor telhetett be a pohár, amikor január végén a közvélemény számára is nyilvánvalóvá vált, hogy Lázár János nem kedveli őt és elkaszálja a projektjeit. Ekkor jutott a Telex birtokába az a – feltehetően a minisztériumból kiszivárgott – lista, amelyen a fővárosi fejlesztésekért is felelős Lázár számos budapesti beruházás sorsáról döntött. (Többnyire úgy, hogy leállíttatja őket). Ezek közül is kiemelkedett azonban az a csupa nagybetűvel odafirkantott „SOHA! NEM!” felirat, ami a „Városmajor megújításának” rubrikája mellé került. A Városmajor megújítása Fürjes Balázs – egykori Budapest és agglomerációs fejlesztési államtitkár – „szerelemprojektje” volt. A közélet iránt érdeklődők tudták, hogy Lázár és Fürjes között régóta rivalizálás folyt, amely most Lázár győzelmével és Fürjes kapitulációjával végződött. (A Városmajor-terv ilyen kategorikus leállítása egyébként azért is érdekes, mert az előkészítés itt már 43 százalékon áll, 162 millió forintot elköltöttek rá, a szakértők a tervezés befejezését javasolták, mert az azonnali lezárás pénzügyi kockázattal, a fel nem használt uniós forrás visszafizetési kötelezettségével jár.)

Fürjes és a sport kapcsolata először 2017 februárjában került reflektorfénybe, amikor a nem túl impozánsra sikeredett Dagály uszoda kapcsán, a vizes vb-ért felelős kormánybiztosként elismerte, hogy a Dagály uszoda látványterve csak blöff volt. Ezzel akarták ugyanis elnyerni a nemzetközi szövetség tetszését, miközben tudták, hogy nem ilyet fognak létrehozni, hanem olyat, amit végül felépítettek. Vagyis egy korszerű, tetszetős, minden szempontból kiváló épület helyett egy dobozhoz hasonlító valamit. A kormánybiztos ezzel azt is beismerte, hogy szándékosan vezették félre a nemzetközi úszószövetséget, mert így akartak előnyökhöz jutni másokkal szemben. Ráadásul a vizes vb költségei is négyszeresére emelkedtek, az eredetileg 25 000 millió forintos összeg 100 000 millióra nőtt.

Fürjes tehát most hátat fordít a politikának, de erre azért nem volna szabad mérget venni. Van ugyanis egy másik megközelítés is: bár soha nem mondták ki hivatalosan, Fürjes Balázs nem véletlenül tüsténkedett évekig a fővárosi projektek körül. Egy időben Orbán és a Fidesz őt kívánta felépíteni a következő főpolgármester-választásra, benne látták azt az embert, aki visszaszerezheti a kormányzó pártnak az ellenzéktől a „nemzet fővárosát”, Budapestet.

A jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely már közölte, hogy indulna a következő önkormányzati választáson, sőt, felmérésekre hivatkozva azt sem tartja kizártnak, hogy – bárki legyen is a kihívója – jövőre jóval nagyobb előnnyel nyerne, mint 2019-ben Tarlós Istvánnal szemben.

A mostani, NOB-tagságra való kandidálás tehát csak látszólag mond ellent a Fidesz és Fürjes főpolgármesteri terveinek. Egyfelől, mint Fürjes a lemondását bejelentő Facebook-posztban írta, „a döntésemnek természetesen van kockázata, hiszen a pályázatom sikere egyáltalán nem garantált”.

Fürjes tehát távozik a politika első vonalából, de ebből – ismerve a budapestieknek a Fideszhez való ellenséges viszonyát – akár még jól is kijöhet. Évek múlva ugyanis tiszta – de legalábbis a mostaninál tisztább – lappal vághat neki a fővárosi feladatoknak, mert akkor már csak kevesen fognak emlékezni arra, hogy valamikor Orbán és a Fidesz fővárosi embere volt.