Európai turizmus: három és félszeres növekedés egy év alatt

Május végéig Európa turistaforgalma három és félszeresével haladta meg az egy évvel azelőttit az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) legfrissebb adatai szerint. Sem a gazdasági problémák, sem a repülőtereken tapasztalható káosz, sem pedig az ukrajnai háború miatti bizonytalanság nem tudja visszafogni az utazások iránti igényt, amit jól jelez az is, hogy májusra a kontinens átlagos szobafoglaltsági aránya elérte a 70 százalékot.

A hazai szállodák is biztató foglaltsággal és eddig nem tapasztalt árszínvonalon működnek, miáltal a megnőtt költségeiket áraikban is érvényesíthetik – véli Takács Márton, a Moore Global nemzetközi  tanácsadó és könyvvizsgáló hálózat vezető munkatársa. Szerinte elsősorban az idei emeléseknek köszönhetően a hazai szállodai szobaárak májusban már jó ötödével haladták meg a 2019. májusi szintet. Budapesten 13, a Balatonnál 28 százalékos volt az emelkedés.

Remény szerint a nyáron a belföldi vendégeket nem tántorítja el a drágulás, miután az emberek utazni, pihenni akarnak, olyan élményekre vágynak, amilyenektől a világméretű járvány miatti korlátozások elzárták őket. Szeptember végéig a szálláshelyek mind Budapesten, országosan biztosan rekord árakkal működnek majd. Ezzel együtt az üzemeltetők – egész Európához hasonlóan – itthon is nyugtalanul várják, hogyan alakulnak majd a téli hónapokban a költségek. Kimondható: a sokéves, kemény munkával kialakított piaci alapok változatlanul erősek, és a nemzetközi befektetők bizalma továbbra is töretlen.

Világviszonylatban kiemelkedőn a gyorsan bővülő turizmus. A Közel-Keleten és Afrikában – az esztendővel ezelőttihez képest – másfélszeresével nagyobb turistaforgalmat észleltek; az amerikai kontinensen 112 százalékot regisztráltak. Ázsiában még ma is érvényesek a korlátozások; ha enyhítik őket, látványosan föllendülhet a turizmus a térségben.

A valósághoz tartozik, hogy a koronavírus-járvány előtti évhez képest továbbra is óriási a lemaradás. Világviszonylatban a turistaérkezések száma az idén január–május között még mindig 54 százalékkal volt kevesebb, mint akkor. Európa ebben a tekintetben is kiemelkedően teljesít: a kontinens turistaforgalmának elmaradása már „csak” 36 százalékos volt.

A keresleti eloszlás Európán belül sem egyenletes: az Ukrajnával szomszédos országok nemzetközi turistaérkezései arányaiban elmaradnak az olyan kiemelt piacoktól, mint a francia vagy a spanyol. Magyarországon a kiemelt nyaralóhelyeken továbbra is a belföldi kereslet a legmeghatározóbb. A hatást látványosan erősítette a forint hirtelen és látványos mértékű elértéktelenedése.