Európai Unió: 238 millióan dolgoznak – minden eddiginél kevesebb a szegény

Kedvező tendenciákról számol be, egyúttal a kihívásokra is rámutat – elsősorban az automatizálás és a digitalizáció kapcsán – az Európai Bizottság ma közzétett legfrissebb jelentése az európai foglalkoztatási és szociális fejleményekről.

A dokumentum szerint kedvezően alakulnak a munkaerőpiacok, és javulnak a szociális körülmények. A foglalkoztatottak száma újabb rekordszinteket ért el. Csaknem 238 millió embernek van állása az Európai Unióban, ami minden eddiginél kedvezőbb foglalkoztatási szint. Tavaly a foglalkoztatottak száma több mint három és fél millióval haladta meg az egy évvel azelőttit. Csakhogy az egy foglalkoztatottra jutó munkaórák száma a múlt években tapasztalt emelkedés ellenére még mindig elmarad a 2008-i szinttől. Kedvező, hogy nőtt a nettó jövedelem és mérséklődött a szegénység. A súlyos anyagi nélkülözés minden idők legalacsonyabb szintjére esett – az érintettek száma 2012-höz képest 16,1 millióval csökkent. A technológiai fejlődés hatását vizsgálva azonban nehéz felbecsülni, milyen következményekkel jár a jövőben az automatizálás és a digitalizáció. Ezért foglalkozik a 2018. évi jelentés kiemelten a munka változó világával.

A jelentés a technológiai innováció, a demográfiai változások és a globalizáció kapcsán felvetődő lehetőségek és kockázatok elemzésére irányul. Bemutatja, milyen feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy ezek a fejlemények mindenkinek a hasznára váljanak.