Ezermilliárdos veszteség a rezsicsökkentésen

(Forrás: helyben.hu) A várakozásokkal szemben lehetséges, hogy jó ideig velünk marad a rendkívül magas energiaár, ami az egyéni és önkormányzati használókat egyaránt sújtani fogja. Tavaly decemberben áramfogyasztási rekord dőlt meg, a rezsicsökkentés évente milliószor millió forintba kerül, ami idővel valahol biztosan megjelenik mindenki pénztárcájában. Épp, ahogyan a benzin ára is.

A pandémia okozta gazdasági visszaesés után nagyarányú felépülés következett be a világgazdaságban, így Magyarországon is. Elemzők azzal számoltak, hogy az emiatti energiaigény-többlet felhajtja ugyan az árakat, de ez már idén elmúlik. Viszont: egyre több szakértő látja úgy, hogy még jó ideig nem térnek vissza az egykori olaj-, gáz-, és áramárak. Jelenleg is 87-88 dollárba kerül a nyersolaj hordónként a világpiacon, ami a tavalyi elképesztően magas költségek maradását vetíti előre. Emiatt egyre nő a hazai „rezsicsökkentett” és a tényleges árak közti különbség. A minap a Portfolio tudósítása szerint Pletser Tamás, az Erste Bank energiapiaci elemzője ismét arról beszélt, hogy ha a tavaly novemberi-decemberi nagyon magas gáz- és áramárak fennmaradnának az idén, akkor a rezsicsökkentéssel védett ágazatok (gáz, áram, vízi közmű, távhő) együttes költségvetési terhe az éves magyar bruttó hazai termék (=GDP) 2–2,5 százalékára rúgna.Ez akár 1100–1700 milliárd forint lenne, vagyis ennyi a piaci és a befagyasztott árak közötti különbség terhe. (Összehasonlításul: a tb-kassza éves kiadási tétele 2500-2600 milliárd forint évente.)

A villamosenergia-rendszerirányító (Mavir) adatai szerint 2021 decemberében minden eddiginél több áram fogyott az országban, és továbbra is folyamatosan emelkedik a fogyasztás. Ezek a folyamatok nem állnak meg a fogyasztóknál, még ha a kormány kétségbeesetten igyekszik is ennek ellenkezőjéről meggyőzni az országot. A magánfogyasztók „rezsicsökkentésének” előbb ismertetett ára mellett az önkormányzatok is egyre nagyobb nehézséggel képesek fenntartani intézményeik energiaellátását, vagy a távhőszolgáltatást. Ha a kormány az eddiginél is szélesebb körre terjeszti ki a „védelmet”, az még hatalmasabb léket üt a központi költségvetésen, ami más csatornákon végül minden egyes embernél megjelenik adóemelés vagy más kiadáscsökkentés formájában.

Jelenleg is érvényes az autó-üzemanyagokra bevezetett 480 forintos árstop. A GKI számítása szerint is az olaj ára nem csökken, inkább látványosan emelkedik. A gazdaságkutatók már az idén 150 dolláros árral számolnak, ami – ha megszűnik a mesterséges plafon – akár 700 forintra emelkedik pár hónap alatt. Más elemzők ennél optimistábbak, de ők sem zárják ki a 600 forintos benzinárat.