FFP2-es maszkban jöhet a bécsi Mikulás

Nem kell aggódniuk a bécsi gyerekeknek: a járványzárlat alatt is lesz Mikulás-ünnepség Ausztriában. A koronavírus-járvány miatt azonban a télapókra is szigorú előírások vonatkoznak. Oltással, gyógyulást bizonyító igazolással vagy negatív teszttel dolgozhatnak, utóbbi esetben azonban FFP2-es maszkot kell viselniük. (Kép: © Martin Votava / PID)

A múlt évivel ellentétben az idén – az országos kijárási korlátozás ellenére is –engedélyezték a Mikulás látogatását Ausztriában. A Mikulás fellépése/szereplése viszont az osztrák egészségügyi minisztérium szerint „külső helyszínen végzett szolgáltatásnak” minősül. Ennek megfelelően a koronavírus-járvány miatti szabályozások szerint szigorú feltételek mellett bár, de lehetséges.

A Mikulás alkalmanként csak egy háztartásba látogathat el, így a gyerekekkel csoportos találkozásra, ekként óvodai látogatásokra sem kerülhet sor. A Mikulásnak – más szolgáltatókhoz hasonlóan – meg kell felelnie a 3G-szabálynak.

Azaz: csak koronavírus elleni oltás után, a gyógyulás igazolásával, illetve negatív teszttel dolgozhat. Utóbbi esetben FFP2-es maszkot kell viselnie.