Fizikai dolgozók: 1500 Ft (4,76 €) átlagos bruttó órabér

Az idei első negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére gyakorlatilag elérte az 1500 forintos szintet – derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. mintegy 7000 személy béradatait feldolgozó elemzéséből. A jelenlegi 1499 forintos átlagórabér 10,4 százalékkal több a 2021 hasonló időszakában tapasztaltnál.

Másoknál is gyorsult a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2021 első negyedévéhez képest 7,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

Itt jegyezzük meg, hogy a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos statisztikája szerint (átlagról van szó!) heti 38,9 órai munkáért bruttó 24,67 euró órabér, azaz bruttó 4168 euró jár. Ismereteink szerint Németországban 9408 euró éves jövedelemig nem kell adózni; aki ennél többet keres, annak 14% adót kell fizetnie. (Megjegyzés: a német adórendszer ennél sokkal bonyolultabb.)  

A magyarországi régiók szerinti statisztikák azt mutatják, hogy már csak a Dél-Dunántúlon fordul elő 1400 forintnál kisebb átlagos fizikaimunkás-órabér. Az észak-alföldi mellett ebben a régióban volt a legnagyobb, 16 százalékot meghaladó az éves szintű növekedés, vagyis a legalacsonyabb béreket fizető országrészekben zajlik a felzárkózás az országos átlaghoz.

Átlag feletti a közép-dunántúli térség 1600 forinthoz közelítő mutatója. A mezőnyből továbbra is Budapest és Közép-Magyarország emelkedik ki 1900 forint körüli értékével.

„Továbbra is kétszámjegyű a bárnövekedés a fizikai munkakörökben; a bérek gyors ütemű változására alapvető hatással volt a munkaerőhiány mellett az első negyedévben a minimálbér csaknem 20 százalékos emelése. Ez a növekedési ütem várhatóan az egész évre jellemző lesz – mutat rá Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója.

Az idén azonban számolni kell azzal, hogy hazánkban megugrik az infláció, a pénzromlás mértéke kétszámjegyű lehet, miáltal a 10 százalék körüli nominális béremelkedés ellenére is csökkennek a reálbérek.

A Moore Hungary – a világ egyik vezető tanácsadó és könyvvizsgáló hálózatának magyarországi fiókja – ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében az éves béremelkedés mértéke 2022 első negyedévében átlagosan 7,3 százalékos volt.

A járványidőszak első évében gyakorlatilag megállt középvezetők átlagbérének az emelkedése. Most azonban rég látott ütemben zajlanak a béremelések. A jelenlegi inflációs környezetben feltehetően az év további részében is legalább 7-8 százalékos szinten marad a bérnövekedés.

Az országosan már több mint 60 ezer személyt foglalkoztató szolgáltatóközpontok középvezetői esetében 10,1 százalékos béremelést hajtottak végre már tavaly.