Foglalkoztatási, szociális fejlemények Európában

 Az Európai Bizottság ma közzétette a „Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában” című idei jelentést, középpontjában a társadalmi méltányossággal és a szolidaritással. (Nyitó kép: tragikus tűzvész Leszbosz szigetén; a foto: hvg.hu)

: A jelentés tényeken alapuló elemzést ad közre arról, hogyan lehet a méltányosságot EU-szerte javítani a koronavírus-világjárvány és más kihívások okozta válsághelyzet, valamint a társadalom elöregedése, továbbá a zöld és digitális átállás folytán végbemenő strukturális változások közepette.

A jelentés megállapítja: a Covid19-világjárvány súlyos egészségügyi, gazdasági, foglalkoztatási és társadalmi következményekkel járt. Az így okozott károkat orvosolni kell, egyúttal pedig fel kell készíteni a gazdaságot és a társadalmat az egyre gyorsabban végbemenő strukturális változásokra. Ezért az Európai Uniónak és a tagállamoknak teljes mértékben ki kell aknázniuk azokat a lehetőségeket, amelyek az igazán környezetkímélő, digitalizált gazdaságra való átállásban rejlenek, és mindegyik szakpolitikai területen érvényre kell juttatniuk a befogadást, a szolidaritást és a rezilienciát, azaz a rugalmas alkalmazkodóképességet.

Foglalkoztatási és szociális fejlemények Európában – 2020. évi jelentés

Uniós polgári védelmi mechanizmus: Magyarország is segít a Leszbosz-szigeti menekülttáborban pusztító tűz után

További európai uniós tagországok ajánlották fel segítségüket Görögországnak az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül azt követően, hogy Leszbosz szigetén leégett a móriai menekülttábor. Magyarország, valamint Franciaország, Szlovákia és Szlovénia is felajánlotta, hogy segélyszállítmányokat – sátrakat, takarókat, hálózsákokat és mobil illemhelyeket – küld a helyszínre. Így tovább bővült azoknak az országoknak a sora, amelyek támogatásukról biztosították Görögországot, ugyanis Ausztria, Dánia, Finnország, Lengyelország, Németország és Svédország a hét folyamán már korábban jelezte segítő szándékát. Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos ennek kapcsán a következőket nyilatkozta:

„Vészhelyzeti központunk a továbbiakban is összehangolja a Görögországnak szánt alapvető segélyszállítmányok célba juttatását. Ezúton szeretnék köszönetet mondani Szlovákiának, Magyarországnak, Franciaországnak és Szlovéniának, amiért határozottan hitet tettek az uniós szolidaritás mellett. Teljes mértékben támogatni fogjuk Görögországot.”