Folytassa, Pikó!

(Szerző: Szekeres István/ujnepszabadsag.com) Ős-józsefvárosiként állítom, hogy a kerület már maga mögött tudja a Nyócker- korszakot, mindinkább a pesti belváros szerves része. Gondoljunk a patinás-szép Palotanegyedre, az egyetemekre, vagy a Tisztviselő-telep Zugló-feelingjére. És a kiváló közlekedésére, például arra, hogy három metróvonal nyolc megállója is megtalálható benne vagy a szélén. (A nyitó képhez:a vendégváró Mikszáth tér a Palotanegyedben.)

Már csak néhány „sötét folt” maradt, ahol a közbiztonság sem szavatolt, a lepusztult házak kicsi, komfort nélküli lakásaival, nyomorhangulatával. A kerület polgármestere, Pikó András megsüvegelendő igyekezettel gondozta, szépítette a térséget az elmúlt négy és fél évben, de a most meghirdetett, új programjában külön is megcélozta a kényes pontokat.

Érdemes felidézni néhány, ide vonatkozó, sarkos tervét.


„DIÓ2030 Program. Megkezdődik a régóta várt városrehabilitáció a Diószegi Sámuel utcában. Részben európai uniós, részben piaci és részben saját forrásból 21. századi bérházakat, sétányt és játszóteret hozunk létre, új lakásoknak és szolgáltatásoknak adunk teret a belvárosból trolival is elérhető utcában. A nagyszabású fejlesztések révén olyan modern, zöld városrész jön létre, ahol a régi lakók és az új beköltözők is jól érezhetik magukat.

Dankó utca. Gyalogos- és kerékpárosbarát zöldfolyosót, egészséges utcát hozunk létre a Kálvária tér és a Mátyás tér parkja között. Az utca rehabilitációja során kiemelt figyelmet fordítunk az utcában lévő szociális intézmények (itt működik például az Oltalom Karitatív Szervezet hajléktalanszállója – a szerk.), szolgáltatók és a megújuló közösségi udvar (egykori sportudvar) egymáshoz fűződő kapcsolataira is.

A Népszínház utca fokozatos rehabilitációja. A múlt években a csomópontokban tett beavatkozásokkal elkezdtük a helyben élők igényeire érzékenyen reagáló városfejlesztési folyamatot. Ezt folytatva, közösségi fejlesztési eszközökkel átfogó, hosszú távú fejlesztési koncepciót alkotunk, és egymásra épülő beavatkozások folyamatát dolgozzuk ki. Végül befogadható ütemben valósítjuk meg azokat egy társadalmilag egyeztetett, konszenzusos, élhető jövőkép felé, megtartva az utca szellemiségét, valamint az ott élő lakókat, kereskedőket, szolgáltatókat, közösségeket. Az utca fásítása még 2024-ben megvalósulhat.”

Érdemes kiemelni a „társadalmilag egyeztetett, konszenzusos jövőkép” gondolatát, amely korántsem tekinthető afféle írott malasztnak, mert a polgármester eddig is élő kapcsolatot tartott a lakossággal, és például tetemes összegeket ajánlott fel a városrészeknek a közakarat által megcélzott fejlesztésekre.