Folytatódik a bécsi javításikupon-akció

Ez év márciusában kezdődött a (tavaly szeptemberben mdeghirdetett) bécsi „javításikupon”-akció második szakasza. A program célja, hogy a városlakók ne dobják ki automatikusan az elromlott tárgyaikat, inkább vigyék el megjavíttatni őket. Ehhez a főváros anyagilag is hozzájárul egy kupon formájában. Két hónap alatt 7600 tárgy kapott második esélyt, többségében latopok és mobilok. (A nyitó képen: cipőt is lehet javíttatni © PID/Votava)

Bécs 2020 szeptemberében indította el „Reparaturbon“ nevű akcióját (Bécs segít megjavíttatni a háztartási eszközöket), amely azonnal óriási siker lett. A program célja, hogy a városlakók ne dobják ki egyből az elromlott tárgyaikat, inkább vigyék el megjavíttatni őket. Ehhez pedig „javítási kupon“ formájában nyújt pénzügyi segítséget a főváros. A javítást 100 euróig, a költségbecslésnél adódó összeget pedig 45 euróig állja Bécs. Így nemcsak a gazdaság lendül fel, de rengeteg felesleges hulladékot is meg lehet takarítani.

A program sikerére tekintettel az idén márciusban elindították az akció második szakaszát, amely 2021. június 30-ig tart.

Április végéig összesen 7000 kupont vettek igénybe a bécsiek, ebből 6500-at javításra, 500-at pedig a javítás előrelátható költségeinek a felmérésére váltottak be. Az esetek 95 százalékában tehát az adott tárgyat meg lehetett javítani. Összesen 7600 eszköz kapott új esélyt második életre (egy kupon több tárgy javítására is érvényes lehet!), ezek kétharmada elektronikai cikk volt, főként laptop és mobiltelefon. A többi esetben a kupont biciklik, hangszerek, ruhák javítására, illetve például késélezésre használták fel. A javításoknak köszönhetően átszámítva mintegy 180 tonnával kevesebb szén-dioxid termelődött.

A költségfelmérési támogatást főleg a lakóingatlanokban szükséges felújításokhoz vették igénybe a bécsiek.

A javítási kuponokat erre szakosodott 66 vállalkozásnál lehet beváltani. Olyan cégek csatlakozhattak a kezdeményezéshez, amelyeknél a dolgozók fele javítási feladatokat lát el, illetve amelyek legalább háromféle terméket árusítananak. A Reparaturbon-akció hivatalosan 2023-ig tart, erre a főváros tavaly összesen 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el.

(A témáról itt is olvashat: Népszerű, utánozható a bécsi javítási kupon)