Freedom House: Magyarország fele-fele ország

Hazánk félig demokrácia, félig autokrácia – így jellemezte Arch Puddington, a Freedom House igazgatója New Yorkból hazánk demokrácia-indexét. Azt mondta: nemdemokratikus ország lettünk, nagyot csúsztunk, de a térség is velünk együtt. Kína és Oroszország befolyása egyre nagyobb, az Egyesült Államok elnöke pedig az erős vezetőket szereti, és nem az olyan demokratikus államfőket, mint Angela Merkel.  

– A jelentés döbbenetesnek nevezi a demokrácia hanyatlását a régiónkban és benne Magyarországét. Melyik országnak van a legtöbb szégyellni valója?

– A Freedom House számára Magyarország volt a legproblematikusabb ország. Mert demokráciája nemcsak az országon belül ment végig drámai változáson, hanem a térségben is lecsúszott. Évzizede, a Fidesz hatalomra kerülése előtt még azon három ország között volt, amely a mi „Nemzetek az átmeneti időszakban” jelentésünkben a legmagasabb demokrácia-elismerést kapta. És itt nemcsak a régiót, de a Balkánt, a Baltikumot és az eurázsiai térséget is bevettük az összehasonlításunkba.

Most azonban olyan pontra jutott Magyarország, amikor a demokratikus alapértékek megsértése miatt az úgynevezett „nemdemokratikus országok” közé került.

– Ez az úgynevezett hibrid rezsim?

Igen, amikor nem jellemezhető sem erős, sem gyenge demokráciaként a rendszert. Úgy is mondhatnám, félig demokratikus, félig autokrata rendszerről beszélünk.

– Mivel magyarázza, hogy sohasem volt ilyen mélyponton a térség demokrácia-indexe 1995 óta, amióta ezt a jelentést évente megírják?

Többféle magyarázat is van rá. Először is mindenki arra számított, hogy az Európai Unióhoz csatlakozva megőrzik demokráciájukat az új belépők, sőt még erősebb lesz. Nem ez történt. Lengyelországban sem. A fordulat akkor következett be, amikor Orbán meghirdette az illiberális demokráciát. És abban a pillanatban kiderült, hogy az Európai Unió nem tudja befolyásolni őt, nincsenek meg a technikai és jogi eszközei sem arra, hogy megakadályozza az ország rossz irányba fordulását. Ráadásul ennek volt egy olyan rossz üzenete is, hogy nem kell feltétlenül demokratikusnak lenned, anélkül is tag maradhatsz az unióban.

Szerintem egyébként Lengyelország és már mások is kezdik megérteni, hogy antidemokratikus módon nem működhetnek tovább.

A másik magyarázat: Oroszország. 1995-ben még ott is volt médiapluralizmus, voltak civil- és emberjogi szervezetek, bár nem volt tökéletes és meggyőző demokrácia, de jó úton haladt, működött a választási rendszer, és volt még szólásszabadság is. Putyinnal aztán minden megváltozott. Európára folyamatos nyomást gyakorolt a maga egypártrendszerével és üzleteivel. A harmadik: 1994-ben még az Egyesült Államoknak is nagy befolyása volt a térségre, ami mára szertefoszlott. Trump legjobb barátja Európában Orbán úr és a lengyel vezetés. Trump nem tiszteli a demokráciát, nem szereti Angela Merkelt. Erős vetetőkkel szimpatizál, mint Putyin és Orbán.

– És akkor Kínáról még nem is beszéltünk…

Kína ráadásul nem akarja ráerőltetni a maga politikai rendszerét Közép-Kelet-Európára. Sokkal inkább annak példáját akarja bebizonyítani, hogy egy szerfölött autoriter rendszer mennyire lehet gazdaságilag sikeres. Orbán úr pedig csodálja ezt az eredményt, és követni is akarja.

– Emellett most úgynevezett maszk–szájmaszk-diplomáciát is folytat, nemde? Élen jár a koronavírus elleni küzdelemben. Magyarországnak és a térség többi országának is sok segítséget nyújt.

Kétségtelen. Úgy akarja eladni magát, mint aki az egész világnak a barátja. Orbán úr és mások is visszautasítják, hogy bírálják ezt az autokráciát.

És képesek voltak példátlan szerződést kötni a Belgrád–Budapest vasút megépítésével, amit ráadásul 10 évre titkosítanak is.

Holott hatalmas pénzösszegekről beszélünk. Ilyen demokráciákban nem fordulhat elő.

– Mit prognosztizál 2022-re? Győzhet Orbán ilyen körülmények között? Vagy a pandémia elsodorja a populista, autokrata vezetőket?

Nem hiszem, hogy elég flexibilis/nagy a képzelőerőm , de állítom, a modern autokraták – mint Orbán, vagy Hugo Chávez, Putyin és Erdogan – mindannyian olyan rendszert építettek ki, ami mindenben őket segíti. Legyen itt Chávez példája: rengeteg referendumot, választást tartott és mindig nyert. Mert nem a választási rendszert manipulálta , hanem magát az intézményi rendszert, aminek minden elemét úgy működtette, hogy az a kezére játsszon. Olyan átfogó hatalmi rendszert épített ki, hogy abban ő döntött el mindent. A választási bizottságot is úgy működtette, hogy büntesse az ellenzéket, de segítse a kormányzó pártot. Mindenképpen egy erős vezetésű egységes ellenzéki összefogásra van szükség. Ezt kell megértenie az ellenzéknek.

Mert a modern autokrata a maga korrupt rendszerét úgy építette ki, hogy törvénytelen eszközöket alkalmazva sérthetetlennek látszik.

Mindent meg is fog tenni azért, hogy ne veszítse el a hatalmát, különben börtönben kötne ki…

…És mivel tisztában van a következményekkel, megtalálja a Fidesz is a módját annak, hogy továbbra is hatalomban maradhasson.