Fújható szigetelés: hatékony tetőszigetelés

Egy átlagos család éves rezsiköltsége 430-600 000 Ft; ennek háromnegyedét a fűtésre költi. A legtöbb házban – kellő szigetelés hiánya miatt – az energia 35 százaléka a falakon, 25 százaléka az ablakokon, 15 százaléka a padlón keresztül, 25 százaléka pedig a tetőn át távozik. Ha nem akarjuk az utcát fűteni, már egy nap alatt is korszerűsíthetjük tetőnket időjárástól függetlenül, akár télen is.

Hiába vannak modern nyílászárók: a meleg levegő felfelé száll, a fűtési energia negyede elillan a tetőn át. A tető hőszigetelése a fújható szigetelésnek köszönhetően ma már egyszerű és gyorsan elvégezhető.

Hőveszteség

Sok lakóépületeknél körülményes a födém és a tető utólagos hőszigetelése; a Knauf Insulation fújható hőszigetelő anyagai ilyen esetben is megoldást kínálnak. A kötőanyag nélküli szálas üveggyapotot a nagyon nehezen hozzáférhető üregek kitöltésére, függesztett álmennyezetek szigetelésre fejlesztették ki. Szigetelhetőek vele az üreges falak és szerkezetek, gerendás és üreges födémek, tetőterek, párnafás padlószerkezetek, borított fafödémek és kéthéjú lapostetők egyaránt. A régi, szarufák közé illesztett hőszigetelések felújítására is alkalmas.

Az új módszerrel a lehető legegyszerűbben, leggyorsabban, a hőhidakat elkerülve, egy nap alatt akár 160 négyzetméter felület is lehet szigetelhető, miközben semmi szükség például állványozásra. A kötőanyagot nem tartalmazó, hófehér vattaszerű anyag szálai kötik egymáshoz magukat, ráadásul nem szúr és nem is porzik. Az épület teljes élettartama során állandó teljesítményt nyújt.

A fújható szigetelés szerfölött hatékony, egyaránt véd a téli hidegtől és a nyári hőségtől. Ráadásul kívülről láthatatlan, gyakorlatilag nem terheli a tetőszerkezetet, éghetetlen, nem nedvszívó, jó páraáteresztő, nem alkot hőhidat, a rágcsálók nem szeretik, gomba sem keletkezik benne.

(A szerk. megj.: az új szigetelési móddal a ingatlanból egyébként elillanó hőenergia negyede visszatartható. És a többi miként fogható vissza? Az oldalfalak és nyílászáról szigetelése megoldható-e ugyanekkora hatékonysággal?)